ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince Sakıp Sabancı Basın Merkezi'nde düzenlenen "Basın Merkezi Toplantıları"na katılan MEB Bilgi İşlem Daire Başkanı Bilal Tırnakçı, bakanlık bünyesinde yürütülen bilgi işlem faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı. 

Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen "not defteri" uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Tırnakçı, sistemle öğretmenlerin, istedikleri her yerden cep telefonu veya akıllı cihazlarıyla öğrencilerinin yazılı notu, performans ve proje notu gibi bilgilerine ulaşabileceğini belirterek, sistemi öğretmenlerle veliler arasındaki iletişimi güçlendirmek için hayata geçirdiklerini kaydetti. 

MEB bünyesinde görev yapan tüm öğretmenlerin e-imzaya geçişi için hazırlıkların sürdüğünü bildiren Tırnakçı, şu açıklamalarda bulundu:

"Okullardaki tüm öğretmenler, e-imzaya kavuşacak. E-imza üzerinden işlemlerini yapabilecek. Burada bürokrasiyi azaltmaya çalışıyoruz. Tabii bir de tüm yazışmaları sisteme dahil ederek güvenliği sağlamış oluyoruz. Bilişim teknolojilerinin ve bu sistemin kullanılması, hem vatandaşın güvenliği, hem sistemin dinamik kullanımı açısından beraberindeki Türkiye'nin gelecek vizyonu açısından önem arz ettiğini düşünüyoruz. Öğretmenler, e-imzalarıyla kurum işlerini, rotasyon, izin ve nakil taleplerini e-imzalarıyla bakanlığa iletebilecekler."

Tırnakçı, ilk e-imzayı, bu yılın eylül ayından itibaren öğretmenlere vermeyi planladıklarını belirterek, "Daha sonra, kademe kademe 800 bin öğretmenin tamamı 2016'nın sonunda e-imzaya geçmiş olacak" bilgisini verdi.

E-sınav uygulaması

E-sınav uygulamasına ilişkin bilgileri veren Tırnakçı, Ankara'da pilot olarak 2010'dan beri uygulanan motorlu taşıt sürücü adaylarına yönelik e-sınavların, yakında Eskişehir'de de yapılacağını açıkladı. 

E-sınav uygulamasını ileride TEOG ve diğer sınavlarda da uygulamayı düşündüklerini bildiren Tırnakçı, "TEOG'la ilgili belirlediğimiz bir takvim yok ama şu anda biz hazırız. Onun mikro uygulamalarını yaptık" dedi.

"Koruma kararı alınmış veliye e-okuldan ulaşılamaz"

"E-Okul sistemi üzerine bazı haberler çıkmıştı. Anne baba ayrı olduğundan anneye ve çocuğa koruma kararı var ancak e-okuldan anne ve çocukla ilgili bilgilere ulaşılabileceği şeklinde haberler" ifadeleri üzerine Tırnakçı, şöyle konuştu:

"O bilgilere ulaşılamıyor. Biz zaten veli bilgilerini kimseye açmıyoruz. Koruma kararı alınmış bir veliye e-okuldan ulaşılamaz. Biz bu konuda kendimizden emin konuşuyoruz. Bazen öğrencilerle ilgili de koruma kararları geliyor ve onları da anında uyguluyoruz. Bu insani olarak sorumluluk gerektiren bir görev."