ANKARA - Anıtkabir, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için özel hazırlanıyor. Ziyaretlerin saat 20.00'ye kadar uzatıldığı  23 Nisan Çarşamba günü, Anıtkabir'e gelen çocuklara balon, şeker ile Atatürk ve Kurtuluş Savaşı'nın anlatıldığı çizgi romanlar dağıtılacak.

Anıtkabir Komutanlığınca, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için çeşitli etkinlikler hazırlandı.

Sabah yapılacak resmi törenlerin ardından ziyarete açılacak Anıtkabir'de çocuklara bazı sürprizler de yapılacak. Askerler, Anıtkabir'i ziyarete gelen çocuklara balon ve şeker dağıtacak. Ayrıca kurulacak stantlarda Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çizgi romanların yanı sıra Atatürk'ün fotoğraflarından oluşan kartpostallar da çocuklara hediye edilecek.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir ziyaret saatlerinde de değişikliğe gidilecek. 23 Nisan Çarşamba günü isteyenler Anıtkabir'i saat 20.00'ye kadar ziyaret edebilecek.

"Atatürk'ü ağlatan çocuk"

Çocuklara hediye edilecek eserlerin arasında Anıtkabir Komutanlığınca hazırlanan "Atatürk ve Çocuk" dergisi de yer alıyor.

Büyük önderin çocukluk yıllarından okul dönemine kadar birçok konunun ele alındığı kitapta, Atatürk'ün manevi çocuklarına ilişkin de bilgilere yer verildi. Anıtkabir'i ziyaret eden çocuklardan bazılarının fotoğraflarının da bulunduğu dergide, miniklerin Mustafa Kemal Atatürk'e yazdığı mektuplar da paylaşıldı. 1933'teki bayram kutlamalarından bazı fotoğrafların da bulunduğu dergide, Atatürk'ün yurt gezileri sırasında çocuklarla yaşadığı bazı diyaloglar da yer aldı.

Bu bölümde Atatürk'ün Uşak'a ziyareti sırasında yaşadığı bir anı bulunuyor. Buna göre, Atatürk, kentte şehit çocukları ve yetimlerin barınıp okutulduğu Şefkat Yurdu'nu ziyaret etti. Kitapta, yaşananlarla ilişkin şunlar aktarıldı:

"Burada küçük, sevimli öksüz bir yavru birden Atatürk'ün kucağına atılarak yaşından hiç de beklenmeyen duygulu bir konuşma yaptı. Atatürk, çocuğun bu davranışı ve konuşmasından çok duygulandı. Kendini tutamayarak gözlerinden akan birkaç damla gözyaşıyla çocuğu bağrına bastı, sevdi. Sonra çevresindekilere dönerek şöyle seslendi, 'Çocuğun sözleri ruhumda büyük bir heyecan yarattı. Bunu anlatamam. Gözyaşlarım duygularımın açık ifadesidir. Ben hayatta çok az ağlayan bir adamım. O da Uşak'ta burada oldu."

Atatürk'ün gençliğe hitabının da bulunduğu kitap, büyük önderin "Ey yükselen yeni nesil istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz" sözleriyle bitiyor.