İSTANBUL - Topbaş, İstanbul Büyüşehir Belediyesi'nde internette ".ist" ve ".istanbul" alan adlarına ilişkin İnternet Tahsisli Adları ve Sayıları Kurumu (ICAAN) Üst Yöneticisi Fadi Chehade'nin de katılımıyla gerçekleşen protokol töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

"İstanbul’da su sıkıntısı var mı?" şeklindeki soru üzerine Topbaş, "Bütün doğal kaynakların doğru kullanılması gerekiyor. İstanbul günde 2,7 milyon metreküp su kullanılıyor. 2007’de yüzde 7 olan baraj doluluğumuz şuanda yüzde 16 oranında. Şu anda bizim hiç yağmur yağmadığı takdirde 145 günlük suyumuz var. Ancak boşa akıtılmamalı, kullanım konusunda dikkatli olunmalı. Şahsen ben bardağıma bile içeceğim kadar su alıyorum. İçme kalitesindeki suyu her yerde kullanıyoruz. İstanbul'da rezerv alanlarını arttırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Taksim Yayalaştırma Projesi

Beyoğlu 2 Numaralı Koruma Kurulu tarafından onaylanan "Taksim Yayalaştırma Projesine" ilişkin de bilgi veren Topbaş, planlarının Koruma Kurulu tarafından onandığına işaret ederek şöyle devam etti:

"Bir hukuki süreç yaşandı. Bizim projelerimiz vardı. Koruma Kurulunun vereceği cevabı bekliyorduk. Şu anda sonuçlandı. Daha önce de medya vasıtasıyla İstanbullulara takdim ettiğimiz planımız Kurul tarafından onandı ve somut adım atılmış oldu. Biz bu süreci beklemek zorundaydık. Üst yapı dediğimiz betonun ortadan kalkacak. Yeşili, sert zemini olan ve Kurul da kabul ettiği ölçekte bir çalışmayı tamamladık. Yakın tarihte bu işe girip bir an önce bitirmeyi planlıyoruz.

İstiklal Caddesi'nin yenilenmesi de bu kapsamda olacak. Caddenin altındaki eski galeriyi İSKİ toparladı, problem ortadan kalkmış oldu. Seçilen malzeme ile yeni bir uygulama tamamlanacak. Malzeme üzerinde çok durduk, İstiklal Caddesi'nde Sultanahmet'te yaptığımız çalışmanın bir benzeri olacak. Yürüme konforunu bozmayacak biraz daha az kıvrımlı ve beton harç üzerinde olacak. İSTON özel olarak üretti. Meydanlar yaşandıkça algılanması çok daha farklı olur. Taksim’de maalesef sadece geçiş alanı olarak kullanılıyor. İstiyoruz ki Taksim Meydanı yaşanılır bir yer olsun, vakit geçirilsin."

"Davutoğlu'na çalışmalar hakkında bilgi vereceğiz" 

"Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun İstanbul için vizyon projeleri var mı?" şeklindeki soru üzerine Topbaş, "Cumhurbaşkanımızın koyduğu vizyon projelerle ilgili sayın Başbakanımız fırsat buldukça bilgi almak istedi. Bir helikopter turu ile Çamlıca Cami, Maltepe şehir parkı, üçüncü köprü, üçüncü havaalanı henüz netleşmedi ama Kanal İstanbul ile ilgili bölgede tarama yaptık. Kendileri İstanbul ile ilgili çalışmaları yakın takip etmek istediğini ifade etti. İnşallah bu cuma günü bir nezaket ziyaretinde bulunacaklar. İstanbul’da yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi vereceğiz" dedi. 

"Farklı niyetler yok" 

Topbaş, "Merter’deki Fatih Koleji’nin bahçesinden yol geçirilmesi ile ilgili olarak son durum nedir?" şeklindeki soruyu şöyle cevapladı:

"Bu durumu sordum. Bana aktarılan şu planlarda yol olarak terk edilen yolun okul tarafından kullanıldığından bahsediliyor. Tabii trafiği etkileyen yolun açılıp trafiği rahatlatması gereken esasında yol olan bir alanın ihtiyaca bugüne kadar trafik yoğunluğu olmadığı için adım atılmamış ama yol olarak planlarda olan bir alanın artık yola katılması gerektiği çalışmaları yapılıyor. Şunu açıkça söyleyeyim önyargılı değil. Burada bir ihtiyaç varsa öncelikler ortaya konulur. Tabii ki bir okulun, eğitim alanının çocuklarımızın geleceğimizin  yetişme alanının da düzgün olması lazım. Maalesef biz okullarımızı bile doğru nitelikli alanlarda kurmadık. Yol da birinci öncelikli. Farklı niyetler yok. Mümkün mertebe sıkıntı vermeden nasıl çözüleceğine bakıyor arkadaşlarımız."

"OnaltıDokuz ile ilgili yıkım kararı nasıl uygulanacak?" şeklindeki soru üzerine ise Topbaş, "Tabii yargı sürecine saygı göstermek zorundayız. Onaylanan kararla ilgili ilçe belediyesinin yaptığı çalışmalar var. Sonuçlandığı zaman yargı ne gerektirirse o uygulanacak" diye konuştu.