Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli okurlarıma TCK 265. Maddede yer alan görevli memura mukavemet suçu hakkında açıklama  yapmak istiyorum.

Öncelikle bu suçlar uzlaşama yasasına tabi değildir. Ve şikayete tabi değildir. Dava zamanaşımı süresi 8 senedir.

Bu suçlarda fail herkes olabilir. Mağdur ise kamu görevlisi olur. Yani polis Avukat Hakim savcı zabıta Belediye Başkanı Milletvekili olabilir.

Görevli memura direnme suçunun oluşması için kamu görevlisinin görevini ifa ederken bu suçun işlenmesidir. Görev dışı direnme varsa bu suç oluşmaz. Bu tür dosyalarda kamu görevlisinin görevini ifa ederken mi bu suç oluşmuş bu önemlidir. Yani memura  mukavemet suçunun oluşması için o memurun görevi kapsamına giren bir eylemi yaptığı sırada o memura karşı direnme olmalıdır. Bu  suçun faili herkes olabilir. Bir arkadaşının polis otosuna ifadesinin alınması ve gözaltına alınması için bindirildiğini gören  arkadaşı polise direnirse   görevli memura mukavemet suçunu bu kez arkadaşı işlemiş  olur.

Bu suç ancak ve ancak Kamu görevlisi görevini yaparken işlenebilir. Kamu görevlisinin görevi bittikten sonra bu suç işlenemez

Polise ya da görevli memura mukavemet suçlarında görevli memura uygulanan  cebir ve şiddetin yoğunluğu belli bir yoğunlukta olmalı

Görevli memura direnme suçunda  fail 6 aydan 3 yıla kadar ceza alabilir. Eğer kamu görevlisi  eğer Avukat Polis Hakim savcı Bilirkişi ise ve onlara karşı bir direnme olursa ceza daha da artırılır. Bu durumda fail 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fail kendisini tanınmayacak şekle sokarak birden fazla kişi tarafından bu suçu işlerse ceza 1/3 oranında artırılır. Silahla ya da var olan suç örgütlerinin oluşturacakları korkutucu güçle işlenirse ceza yarı oranında artırılır. Haksız tahrik altında bu suç işlenirse ceza indirimi  nedenidir. Bu suçlarda Adli para cezası hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir.

Bu konular hakkındaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.