Pazartesi günü diyete başladım, yediklerime ve içtiklerime çok dikkat ediyorum ama hala hiç kilo veremedim mi diyorsunuz? O zaman yediğiniz ve içtiğiniz içecekleri bir düşünün. Çayınızı dört şekerli içerken, artık çayınıza iki şeker mi koymaya başladınız? Dışarı yemeğe çıktığınızda sevdiğiniz makarna yerine, salata yerken üzerine sevdiğiniz sosları döküp yanında kola yerine limonata mı içiyorsunuz? Siz aslında farkında olmadan gizli kalori içeren yiyecek ve içecekleri tüketmeye devam ediyorsunuz. Çayınıza şeker koymaya devam ederken ve soslu salatalar yiyerek kilo veremezsiniz. Sizin hemen gizli kalorilere dikkat etmeniz gerekiyor.

GİZLİ KALORİLERİ NASIL ALIYORUZ?

Yemeğe oturmadan tüketilen yiyecek ve içecekler; bazı günler işten eve geç geliriz ve akşam yemeğini hazırlarken çok acıktığımız için farkında olmadan canımız bir  şeyler atıştırmak ister ve sofraya oturmadan ve ayrıca yemeğin pişmesini beklemeden ağzımıza bir şeyler atarız ve yanında soğuk içecek içeriz. Aslında bu tür alışkanlıklar bize fazla kalori almamıza neden olur. Aslında yemeğin pişmesini beklerken, evde yapmamız gereken başka bir şeyle uğraşsak, sofraya oturduğumuzda sağlığımıza daha yararlı tüketmemiz gereken besinleri tüketiriz.

Televizyon karşısında tüketilen yiyecekler; birçok ebeveynler küçük yaştaki çocukları yemek yemiyor diye çocuklarına daha çok küçük yaştan itibaren en sevdiği kanalı açıp, televizyon karşısında yemek yedirmeyi tercih ederler. Bir süre sonra eğlenceli gibi görünen bu durum, çocuklarda artık yemek yeme televizyon karşısında alışkanlık haline gelir. Bazen de, sevdiğimiz bir programı seyrederken yanımıza kalorisi yüksek atıştırmak için sevdiğimiz yiyecek ve içecekleri alırız ve farkında olmadan televizyon karşısında limitsizce yeriz. Örneğin, televizyon karşısında yediğimiz kuruyemişleri düşünün. Önce ağzımıza üç veya dört tane atarız ve sonra devam ederiz yemeye.

Light olarak tüketilen yiyecekler; light ürünleri tüketmemiz bizi zayıflatmaz. Light ürünlerin enerjisi azaltılmıştır ve bu ürünlerinde kalorisi vardır. Bu ürünler daha az kalori içeriyor diye, sınırsızca tüketmemiz doğru olmaz. Çünkü bu ürünleri fazla tükettiğimiz zaman, kilo alırız. Örneğin, 1 paket diyet bisküvi yediğimizde yaklaşık iki dilim ekmek yemiş oluruz. Nasıl olsa yediklerim diyet diyip bu bisküvilerden iki paket yediğimizde yaklaşık dört dilim ekmek yeriz. Bu yüzden light ürünleride belli miktarda tüketmeliyiz.

Alkollü içecekler; Alkollü içecekler en fazla gizli kalori içeren içeceklerlerdir. Bir kadeh şarap içtiğinizde, yaklaşık bir dilim ekmek yemiş ve ayrıca iki tatlı kaşığı yağ içmiş olursunuz.

Meşrubat ve meyve suları; Yemeklerin yanında tükettiğimiz meşrubat ve meyve suları bize kilo aldırıyor. Çünkü bu tür içecekleri yemeklerin yanında farkında olmadan çok tüketiyoruz. Örneğin bir bardak gazoz veya limonata içtiğinizde dört dilim ekmek yemiş oluyorsunuz. Bu tür içecekler yerine öncellikle suyu, ayranı ve başka alternatif olarak doğal maden suyunu içebilirsiniz.

Çay ve Kahve; Gün içerisinde çayı ve kahveyi çok fazla tüketiriz. Her içtiğimizde çayımıza ve kahvemize şeker koyduğumuzda kilo artışına neden olur. Çayınıza ve kahvenize koyduğunuz iki küp şeker bir dilim ekmek demektir.

Gizli yağ içeren besinler; Tereyağı, salata sosları, cipsler, çikolatalar, mayonezler, kekler, kurabiyeler, bisküviler, hamur işleri gibi besinler gizli yağ içerirler ve bize kilo aldırırlar. Bu tür besinler yüksek oranda gizli kalori içerir. Bu yüzden bu yiyecekleri yemeden önce öncelikle gizli yağ analizi yapmalıyız. Gizli yağ analizini nasıl yapmalıyız? Yediğimiz yiyecekler yumuşaksa, elimizde yağ bırakıyorsa ve ağzımızda dağılıyorsa bu tür yiyecekler gizli yağ ve gizli kalori içeriyor demektir. Bu yiyecekler yerine daha sert, yenmesi zor olan yiyecekleri tercih etmeliyiz.