İSTANBUL / İRFAN DEMİR

Uluslararası Yuvarlak Masa Türkiye Rusya Abhazya Adige Diasporası Toplululukları toplantısı önceki gün Laleli’de Otel Tilia Konferans Salonu’nda yapıldı

Abhaz Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen ‘Modern koşullarda sosyol kültürel etkileşmenin sorunları ve beklentileri’ konusu üzerine yapılan  toplantıda Rusya, Türkiye'nin ve  Abhazya Cumhuriyeti'nin ticari ilişkileri masaya yatırıldı. Ayrıca bu konuda neler yapılabileceği, projeler ve çözüm yolları tartışıldı. 

Güney Kasfkasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi ve bilim adamı Prof. Niloloy Tıraps yaptığı konuşmada, “Öncelikle sesimizi duyurmak için burada bir araya gelmiş bulunuyoruz. Üç ülkenin içine yayılmış kültürümüzün iyice tanınması için dernek, federasyon ve diğer kuruluşlarımızla birlik ve bütünlük içinde bir araya gelmeliyiz” dedi.

Abhaz Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy ise, “Dünyanın incisi güzel İstanbul Boğazı’nda bir araya gelmenin mutluluğu içindeyiz. Böyle güzel toplantıların devamının geleceği konusunda da kuşkum yok. Sosyal hümaniter poroblemleri konuştuğumuz bu oturumda, aynı zamanda iktisadi konuları da ele almalıyız. Siyasi ve dini konular dışında bizim kültürel etkinliğimizi konuşmalıyız. Dünyanın bir çok ülkesinde Abhazlar bulunmakta olup sadece Türkiye'de 10 bin pasaportlu Abhaza vatandaşı vardır. Rusya'da ise daha fazlası mevcuttur. Tarihi boyunca bir çok acılar çekmiş olan Abhazalar şimdilerde devletleşmenin huzuru içinde. SSCB komünizm döneminde kuzey ve batı Kafkasya etkin grupları ana dilinden ve öz kültüründen uzaklaşmış, tüm Kafkasya’yı ortak bir toplum olarak toparlamaya çalışıp kültür varlıklarının var olmasını engellemiş olup, ana dilimiz ne yazık kı çok büyük  zarar görmuştü. Stalin zamanında bir dönem başladı ve daha sonra ayrı bir ülke  oluşmasına yol açtı. Şimdilerde  ise kültürel varlıklarımızın yeniden doğmasının huzurunu yaşıyoruz. İşte bunun için bu gün burada bir araya geldik. En önemli etkenlik ise internetin var olması. Bu bizim için, dahası gelecekte bizim adımıza söz sahibi olacak olan çocuklarımız için çok önemli. Örneğin  Facebook’ta 20  farklı grup var. Burada tanışma ve gruplaşma yapıyorlar. ABD, Kanada ve  bir çok ülkede Abazha dili konuşuluyor. Sovyetlerde kalanlar ise çoğunlukla Rusça konuşmakta olup, ana diline hakim değil. Burada ise sosyal dernek olarak bizlere görev düşüyor. Şöyle ki; dil konusunda, eğitim konusunda programlar yapıp daha sık daha içten bir arada olmalıyız” şeklinde konuştu.