Ortalama ömür çok uzadı. İnsanlar ileri yaşlarda da genç ve dinamik görünmek istiyorlar. Beslenme dahil yaşam kalitesindeki iyileşme bir dereceye kadar bizi amacımıza yaklaştırdı. Estetik dermatolojideki gelişmeler ise daha da farklı boyutlar getirdi. Artık hiç kimse insanların yaşlarını dış görünüşlerine bakarak belirleyemez oldu. Son yıllarda oldukça profesyonel bir şekilde uygulanan fibroblast enjeksiyonları cildin genç sağlıklı bebeksi hücrelerini kişiye geri kazandırarak yeni kollajen sentezini gerçekleştiren hücresel bir tedavi yöntemidir.

Otolog fibroblast tedavisi nedir? 

Günümüzde, zihinsel, fiziksel ve ruhsal bir bütün olarak, sağlıklı, genç ve güzel olmak  herkesin arzusu. Bu  amaçla birçok yöntem kullanılmakta ve yeni bilimsel teknikler ile etkin, güvenilir ve sağlıklı şekilde yılların istenmeyen etkisinden kurtulmak mümkün.

Son zamanlarda, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ülkemizde de otolog fibroblast enjeksiyon yöntemi tercih edilmektedir. Kulak arkasından alınan bir parça dokunun, laboratuvar ortamında, cildin genç kalmasını sağlayan fibroblastlarına ayrılıp çoğaltılması yöntemidir. Çoğaltılan hücreler, yüze tekrardan enjekte edilmektedir. Bu hücreler kollojen sentezleyerek derinin yeniden yapılanmasını sağlamaktadır.

Kök Hücre tedavisi midir?

Fibroblastlar, bir nevi kök hücredir. Fibroblastlar, cildin erişkin kök hücreleridir. Vücuttaki bütün hücreler başlangıçta fibroblasttır..  Somatik  bir  hücre  olduğu  için  bu uygulama bir nevi kök hücre uygulaması. 

Fibroblast nedir?

Fibroblastlar, Bağ dokusunun ana hücreleridir.Yassı uzun ya da ovalimsidirler. Gövde kısımlarından sitoplazmik uzantılar çıkar, çekirdekleri oval olan hücrelerdir. Bağ dokunun ana maddesi olan ve yaraların iyileşmesinde işlevi olan kollajen proteininin yapımından sorumlu hücrelerdendirler.

Bu uygulamayı yaptıranların cildi pırıl pırıl, aydınlık oluyor? Neden?

Bu uygulama ile cildin ışık yansıması değişir. Yaşlanan cilt hem kolojen hem de sıvı ve hücre kabediyor. Hücre kaybına bağlı olarak sıvı tutma kapasitesi de düşer.  Kaybolan sıvı ile ciltte aydınlık olan görüntü gider ve çökme görülür. Örnek bebek cildinde, su tutma kapasitesi yüksektir, Otolog fibroblast tedavisi ile kollojen sentezleyerek derinin yeniden yapılanmasını sağlamaktadır, bu da cildin  pırıl pırıl olmasını sağlar. 

Nerelerde kullanılmaktadır?

Bu yöntemle yüzdeki kırışıklıklar, ve çatlaklar gibi derin olukların tedavisi, dudakların biçimlendirilmesi, akne izlerinin, hatta uzun süreli deri yaralarının ve izlerinin tedavisi için kişinin kendine ait (otolog) canlı alt deri hücreleri (fibroblast) dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır.

Kırışıklık düzeltmede en çok uygulanan bölgeler glabellar bölge, göz kenarı kaz ayağı bölgesi, burun dudak hattı, dudak kenarıdır.

Ayrıca kellik tedavisinde de kullanımı yer almaktadır. Kıl folikülünü çevreleyen hücreler ayıklanarak alınan hücreler, labaratuvar ortamında çoğaltılarak kellik sorununa alternatif çözüm olarak yer alıyor. Saçsız bölgeye uygulanarak anajen fazdan erişkin faza ulaşması sağlanıyor.

Doğum çatlaklarının giderilmesinde radyofrekans yöntemi ile birlikte yüksek başarı elde edilmiş.

Kimlere yapılabilir? 

Uygulama herkese rahatlıkla yapılabilir. Özellikle 30-55 yaşları arasında cildin reaksiyonlara tepki verme hızı yüksek olduğundan,  yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.

Otolog yöntemler, Genetik cilt problemi olan hastalarda tedavi edici olarak da  kullanılmaktadır.

Diyabet gibi, bağışıklık sistemi hastalarında kullanılabilir mi?

Rahatlıkla kullanabilir, diyabetik yaraların iyileşmesinde tedavi edici etkisi bilinmektedir.

Biyopsi nasıl alınıyor?

Kulak arkası ya da kol içi gibi güneş görmeyen ve kanlanması zengin olan bölgeden 3 mm çapında deriden bir parça alınıyor. Uygun şartlarda laboratuvara gönderilip, hücre üretimi yapılıyor.  

Neden kan alınıyor? 

Kan alımıyla elde edilen serum, hücre kültürünün üretilmesinde kullanılmaktadır. Hücre kültürünün kendi kanı ile yapılmasının, serumdan hücre içine geçen growth faktörlerin de uygulamaya olumlu katkısı olacaktır. Kişiden alınan kan miktarı da hastayı olumsuz etkileyecek oranda değildir.

Diğer yöntemlerden farkı nedir?

Her yöntemin kendine has özelliği mevcuttur. Kişinin beklentisi ve  sağlık durumuna göre seçim yapılmaktadır.

Alışagelmiş dolgu maddelerinden en önemli farkı, uzun etkili bir yöntemdir. Dolgu maddelerinin aksine, kişinin kendi hücrelerinden elde edilen bir yöntem olarak, kişinin doğal güzelliğini ortaya çıkartmaya yardımcı olur, cildini yeniler. 

Otolog, yani kişinin kendi hücreleriyle yapılan bir uygulama olduğu için istenmeyen yan  etkiler açısından da oldukça  güvenlidir.

Dolgu ile yapılan tedavide etki hemen görülürken , fibroblast tedavisi uzun dönem için bir yatırımdır. Dolgu malzemesi ile birlikte kullanıldığında dolgu malzemesinin dayanıklılığını arttırır.

O zaman, etkisini zaman içerisinde göreceğimiz bir yöntem. Düzelmeyi hangi aydan itibaren beklemeliyiz? ne kadar sürer? 

Değerlendirmeler esasen 6 ayda yapılı. İlk enjeksiyon ile mekanik bir doluluk hissedilir. 3 hafta ara ile 3 tekrar yapılır. Gözle görülür  değişikliklerden önce hissedilir değişiklikler kollajen sentezi ile belirginleşmeye başlar. Bu değişiklikler 6-8 haftada görülür. Tedavi ardından 12-24 ay boyunca kademeli olarak düzeltme sağlar.  Bu düzelme uzun sürelidir,  bazı araştırmalarda, dağılmadan 2-4 yıl boyunca sürdüğü bildiriliyor.

Uygulama ardından dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Sigaranın olumsuz etkisinden muhakkak altını çizerek bahsetmek lazım

Uygulama sonrası sauna, solarium, güneş zararlı ve yasak !!

HAFTAYA ''YAZIN SAÇ BAKIMI EKSTRA ÖZEN İSTER''