Hayatımızın vazgeçilmezi, zaman akıp gidiyor. Bilim hangi seviyeye ulaşırsa ulaşsın, insan bu dünyadan ayrılacağı zamanı bilmiyor. Her öngörü, tahmin yanlış, hatalı çıkıyor. İnsana bahşedilen yaşam böylesine kısa, sınırlı ise yaşanan hayatta çok da ısrarcı olmamak gerek.

Eşiniz, sevgiliniz, dostunuz, arkadaşınız, hangi şekil de tanımlar iseniz tanımlayın, bahis konusu tanımların altında yer almışsa, sadece tanıdık, herkes değilse, mutlak şu soruyu sormalı aklına, yüreğine. Bu kişinin devam eden hayatının ileri ki safhaların da ben varmıyım, yokmuyum. Birileri hayatının ilerleyen günlerin de sizi olduğunuz halinizle görmüyor ise, sizin de hayatınızın geleceğin de onunla ilgili plan, program yapmanız, düşler kurmanız, sevgi, saygı, güven duymanız, kendi dünyanızda huzursuzluk yaratacaktır. Bu durumda ki kesin karara ulaşma haliniz sadece kendinizi değil, karşı muhatabınızı da özgür bırakacaktır. Dünyamızın, hayatımızın en vazgeçilmezlerinden olan ‘’ÖZGÜRLÜK’’ hali sadece hızlı düşünmenizi, karara varma yeterliliğinizdedir.

Gelecek, bir gün gelecek, düşünülmesi, konuşulması, insan aklının sınırlarını zorlayacak kadar bilinmezdir. Geleceğinizde kimler olmalı, kimler olabilir, insan cuzi iradesiyle bu basit gibi görünen soruyu bilmemiştir, bilemez, bilemeyecektir. Ters köşe bir soruda mutabakat sağlarız düşüncesindeyim. Gelecek yaşam süremizde kimler olur, kimler yer alır bilmesek de, kimlerin olmayacağı, kimlerin yer almayacağı insan iradesindedir, insanın kendi kararıdır. Hayatlarımızın geleceğine dair hedeflerimiz, planlarımız ve programlarımız vardır. Mutluluk, başarı, neşe, kazanç gibi hedeflerimize ulaşmak ve yazılı olmasa da planımızı uygulamak, gerçeğe yakın hayata geçirmek için belirli aralıklar da yenilemek gereği vardır.

Geniş açıdan bakıldığın da, en yakınımızda olan insanların dahi geleceğini inşa edemez planlayamayız. İrade ve hüküm yetkisi ve yeterliliği kişinin kendisine aittir. Yaşayacağınız günleri tam kontrol altında planlı hale getirir iseniz, şok gelişmelerden, hayretinize sebep hallerden uzak, sevgi dolu, neşeli, huzurlu bir hayatı yaşarsınız. Planınızın tam uyumlu olması zor gibi görünse de, planınıza en yakın yaşam sizinle buluşacaktır. Planınız da dünya, şehir, sokak yapılanmaları, politik gelişmeler, yeni uygulama ve kurallar olmayacağına göre, öngörünüz gerçeklerle bire bir öpüşecektir. Önceden yapmış olduğun bu yaşam öngörünüz ve yaşamınız da ki tüm kahramanlar da sizin seçiminiz ve kararınızdır. Makro durumlar insan iradesi dışındadır, insan sadece kendi hayatını mikro seviye de planlar, programlar, gerekli hallerde yeniler.