Çocuklarınız, geleceğiniz, beklentileriniz odak noktası. Küçülen aile yapısı çocukları çocuklarımızı daha fazla ön plana çıkardı. Önceki hayatlarda da çocuklar önemli ve değerliydiler elbette. Kabul etmek durumundayız ki, ailelerdeki çocuk sayısındaki azalma ve yaşam şekillerindeki değişim, günümüz şartlarında ebeveynlerin çocukları üzerindeki ilgi ve alakalarını artırdığı gibi, onların hayatlarındaki her adım, sevinç ve hüzün hallerini daha bir yoğun hale getirmiştir.

Yeni on yıllar da ailelerimiz, tek ya da iki çocuk kararıyla yaşamlarını devam ettirmektedirler. Kardeş çocukları, yeğenler ile bire bir yaşam şöyle dursun görüşmeler dahi yılda bir, ikiye düşme durumundadır. Anne ve baba çocuk, ya da çocukları üzerinden kendilerine de hedefler oluşturuyor, onlarla seviniyor, hüzün duyuyor, heyecan yaşıyor, adrenal yükseltiyorlar. Bu aile yapılarımızdaki ve yaşam şeklimizdeki hızlı değişim, optimum 10-15 kişiden oluşan birlikte yaşama halimizin 3-5 kişiye gelme şekli bir çok rahatlık ve kolaylığı yanında taşımakla birlikte, manevi haz ve mutluluğu zayıflattı gibi düşünmekteyim.

Birkaç çekirdek ailenin bir arada yaşama şekillerinden vazgeçmesiyle birlikte, ekonomik şartlar, coğrafi uzaklıklar ve süresel kısıtlılık halleri amca, hala, dayı, teyze ilişkilerinde de samimiyetten uzak bir hale dönüştü. Bu açık profesyonel organizeleri, sosyal projeleri daha fazla ön plana çıkarmaktadır. Elektronik ortamda ki sosyal paylaşım sitelerinin küçük sakıncaları gibi, iletişime olumlu katkısını da göz ardı edemeyiz.

Çocukların, çocuklarımızın en iyisine sahip olma isteği, doğal bir yaklaşım olarak bir çoğumuzda var olmakla birlikte, geçmişe dayalı bir tecrübe ve deneyim mevcut değildir. Çocukları geleceğe hazırladığını savunan, yaşam merkezleri, yaşam koçları, psikolog ve psikiyatristler, çocukların hayatlarına ne sunar, ne katarlar bilgi sahibi değilim. Bildiğim gerçek;profesyonelce katkı sunan kişi ve kuruluşlara başvurulsa dahi, aile, ebeveyn sıcaklığı ve samimiyeti sağlanamaz. Bir çok kez, çözümsel olmasa dahi sadece dinleyici olmak, harikalar yaratabilir.

Mucize olmayan ama sıcak, samimi diye tanımlayabileceğim kazanım şudur; yazıma başlık düştüğüm ‘gelecek endişesi’ durumundan sıyrılın. Hayat tüm ayrıntıları ile programlı, kaderci olmamakla birlikte, her yaşanmışlığa olumsuz yorumlarla yaklaşmayın. Hayat sürprizleri ile vardır, mucize beklentisi ise enerjide düşme yaratır. Hayat gardınız sağlam, enerjilerinizin yüksek olması temennimle…