Bebeklerde ilk kırk gün içinde görülen, bazan 3-6 ay bile sürebilen, bebek yakınlarını bazan endişelendiren, genellikle kendiliğinden iyileşen, bebeğe zararı olmayan, “kolik” diye adlandırdığımız bir durumdur.

Bebekler sancı sırasında, ayaklarına karnına çekerek, kızararak, çığlık çığlığa ağlarlar. Akşam saatlerinde daha sık olur.

Barsak seslerinde artış hissedilebilir.

Sancı sırasında sakin olmak önemlidir. Bebek yakınları bu sırada gergin ve sinirli olabilirler. Bebek bu durumu hissedebilir, ağlaması artabilir.

Bebeği sakinleştirmeye çalışmak için onunla yavaş ses tonu ile konuşulabilir, ninni söylenebilir.

Giysilerinin serbest ve az olması yararlıdır.

Oda ısısı 22 derece civarında olması sancıyı azaltır.

Bebeğin altının temiz, karnının tok olduğuna dikkat etmelidir.

Bebek omuz yakınında, poposundan tutulur,sırtı hem tıpışlanır, hem ovulur. Bu sayede kolaylıkla gazı çıkabilir.

Gaz giderici simethikon, probiyotik ve şifalı bitkiler (rezene, melissa, anason, ıhlamur gibi) yardımcı maddeler bebeğin durumuna göre verilebilir.

Temiz havaya çıkmak, otomobil ile bebeği gezdirmek, titreşimli araçlar gaz sancısıı azaltabilir.

BEBEK BESLENMESİ İLKELERİ

Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm gereksinimini karşılar. Çünkü içinde tüm besin ögelerini (karbonhidrat,yağ,protein, vitamin, mineral, prebiyotik, probiyotik, eser elementler, omega 3 gibi) içerir. Su bile vermeye gerek yoktur. Sadece D-Vitamini biraz az olduğu için bir yıl boyunca günde 400-500 ünite olacak şekilde ağızdan verilir.

2.Anne sütü hem besleyici, hem hastalıklardan  koruyucu hemde sterildir. Bebeğin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden büyüme ve gelişmesini sağlayan en temel gıdadır.

İki yaşına kadar anne sütü alan bebekler çok çok dengeli büyümektedir. Anne sütünün canlı bir özelliği vardır. İçinde lenfositler gibi koruyucu hücreler, büyümesini sağlayan proteinler, çeşitli antikor ve enzimler vardır. Bu sayede bebekler hem beslenir hem de virüs, bakteri, mantar ve parazit enfeksiyonlarına karşı korunur. Ayrıca allerjik hastalıklara karşıda koruma işlevi vardır.

Anne göğsünden süt emen bebek hem ten hemde göz teması ile çok mutlu olur. Daha az gaz sancısı çeker. Bu da onun yaşam boyu mutlu kalmasını sağlar. Bu çocuklar daha sosyal ve dengeli olurlar.

Anne de süt verirken hem mutlu olur, hem vücut formu korunur hemde çeşitli kanser ve hastalıklara karşı bağışık olur.Anne sütü veren anne dengeli kilo verir. Süt veren anne günde ortalama iki saat spor yapmış gibi enerji harcr. Bu da ona kilo verdirir.

Bebek dünyaya geldiği an anne göğsüne konması uygundur. Bu sayede süt başlangıcı ve devamı daha iyi olmaktadır.

Normal doğan bebekler sezeryanla doğanlardan farklı olarak anne doğum kanalından geçerken probiyotik adını verdiğimiz faydalı hücrelerden yayralanmaktadır. Ayrıca dar oaln kanaldan geçerken bebeğin vücudunda ve ciğerlerinde bulunan fazla sıvı adeta sıkılarak atılmakta bu iki durum bebeklein dış dünyaya uyumunu kolaylaştırmaktadır. Normal doğum bu nedenle daha çok tercih edilmektedir. 

Anne sütü tam kendi bebeğinin gününe göre ayarlıdır. Yani çok taze olarak tam o dakikalarda olan gereksinmelerini sağlar. Anne sütü daiam tazelenir. Zaralı milropları arındırmaz, bilinen bir yan etkisi yoktur. Annenin aldığı ilaçların hemen hiç birini içinde bulundurmaz. Bu nedenle korkusuzca verilir. Anne de ateş veya enfeksiyon olsa bile süte geçmez.Bu konuda anneler çok fedakardır.

Anne sütünün bir damalasını bile korumakı, bebek ağladıkça anne sütü alabilir. Buda ortalama 2-4 saatte bir olmaktadır.

Süt verme süresi ortalama 20 dakikadır. Bazı bebekler daha az memede kalmak ister. Bu da onlar için yeterli olabilir. 10-20 dakiaka arasında alınan anne sütü özellikle omega 3 yönünden zengindir.

Bebeğin ağzı anne meme ucunun etrafındak koyu bölgeyi tutacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu sayede daha kuvvetli süt gelir. Ayrıca meme ucuda zedelenmez. Bebek mem ucunu tutarsa ağrıya sebep olur.

Anne sütünü en iyi artıran annenin süt vermeye psikolojik olarak hazırlanmasıdır. Doğumdan önce ve hemen sonra anne psikolojik olarak kendi sütünün çok önemli ve yararlı olduğunu bilir ve buna inanırsa daha bol gelir. Anne sütününü yaramadığı durum yoktur. Lohusa annenin iyi beslenmesi ve psikolojik durumunun iyi olması önemlidir. Bu nedenle anneye çok ilgil ve yumuşak davranmalı onun çok önemli olduğu ve başarılı bir anne olacağı telkin edilmelidr. Ufak sorunlar ona büyük gelebilir. Çok dikkatli olmalı ona stres vermemeye çalışılmalıdır. Anne dengeli beslenmelidir. Özel besleyici sütler (vitamin ve mineralden zengin), bol sıvı (rezene, papatya, ıhlamur, ayran, meyve suyu gibi) verilmesi yararlı olur. Enfeksiyona karşı yatkın olabilen anneler için hijyen kuralların dikkat etmek gerekir. Özellikle ateş, halsizlik, iştahsızlık, meme absesi, genital kanama ve akıntı durumlarında doktor derhal bilgilendirilmelidir.

Anne sütü nadiren yetersiz olursa üzülmeye gerk yoktur. Bu durumda karışık besleme dediğimiz formül mamalardan çocuğun gününe, ağırlığına ve boyuna göre uygun formül mamalar verilebilir.

Formül mamalar anne sütüne yakındır. İnek sütü ilk bir yıl için uygun değildir. Çünkü inek sütü bebk için yabancıdır. Alerjilere neden olur. İçeriği inek yavrusuna göre ayarlı olduğu için bebekte sorunlara yol açabilir. Bebek barsağında ufak kanamalar yapabilir. Bu da demir kansızlığına sebep olabilir.