Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım. 2018 yılına girdiğimiz bu günlerde, sizler ile içimizin süzüldüğünde veya kilo vermek için bize destek olacağını düşündüğümüz galeta ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. 

Şöyle ki, galeta, genellikle diyet yapan kişilerin tercih ettiği, sert, gevrek, tuzlu bir krakerdir. Çoğu kez, grisini diye de bilinmektedir. Görünümü farklı şekillerde olsa da yaygın olarak iki cm kalınlığında ve yaklaşık 20 cm uzunluğunda çubuk şeklinde üretilmektedir. Fırında iyice pişirilerek kurutularak kıtır kıtır bir çeşit peksimet olup, tuzsuz ya da az tuzlu olarak yapılan galetaların baharatı, sade ve susamlı gibi değişik çeşitleri de bulunmaktadır. Ortalama olarak bir dilim kepekli ekmek ile bir galetanın kalori açısından eşit olduğu ifade edilmektedir. Sürekli olarak kullanılan galetanın bazı zararları da ileri sürülmektedir. Şöyle ki, bugüne kadar çoğu kişi galetayı kilo vermek için kullanmış olsa da bazen fazla galeta kullanımı sonucunda bazen kilo alımı bile gerçekleşebilmektedir. Bilinen odur ki, Her şeyde olduğu gibi galeta kullanımının aşırısı da yarar yerine zarar bile getirebilmektedir.

Kepekli Galeta (20 gr) (68 kcal) ye sahip olup, ara öğünlerde tüketilebilecek pratik bir atıştırmalıktır. Ancak 1 büyük adet galetanın 1 dilim ekmek yerine tüketileceği unutulmamalı ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Önemli miktarda bir kaloriye sahip olan galetalar aksine fazla tüketilmesi durumunda kilo almanıza bile neden olabilecek yiyeceklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaklaşık 3 küçük galeta 1 uzun galetaya eş değerdir ve bir galeta ise yaklaşık 65 kaloridir. 1 ince dilim beyaz ekmek 90 kalori, kepekli ekmek ise 60 kalori olduğundan bir galetanın bir dilim ekmeğe eşit geldiğini söyleyebiliriz. Kilo alıp almamanıza galetanın ne kadar tükettiğiniz ve hangi çeşidini tükettiğiniz önemlidir. Şayet, baharatlı, tuzlu ya da yağlı galeta tercih ederseniz elbette ki kalorisi daha fazla olacaktır. Ancak tuzsuz, kepekli galeta diğer galeta çeşitlerine nazaran daha az kalori içermektedir. Buna ilaveten, 1 büyük adet galetanın 1 dilim ekmek yerine geçeceği unutulmamalı ve aşırı tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Diyet yapacakların dikkat etmesi gerekli önemli husus, günlük beslenmelerinde öğünlerinde protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral kaynaklarını da ihmal etmemeleri ve rejimlerini hekim kontrolünde sürdürmelerinin gerekli olduğudur.

Sağlıklı, mutlu nice güzel yıllar diliyor, saygılar sunuyorum.