Merhabalar,

Focaccia,en eski İtalyan ekmeği olarak bilinir.

Tarih öncesi dönemde bu ekmek mayasız olarak hazırlanırmış ve Roma dilinde ''panis focacius'' olan adı,külün altında pişirilmiş yassı ekmek anlamına gelirmiş.

Bizim ramazan pidelerimiz gibi diyebiliriz.Tek farkı üzerine çeşitli malzemelerin yerleştirilmesi..biraz pizzayı da çağrıştırsa da ,görüntüsü pideyi andırmakta..

Artık bizim mutfaklarımızda da sıkça pişirilmekte..

Denemek ister misiniz.?

MALZEMELER:

1 paket yaş maya

1/2 yemek kaşığı toz şeker

1 kahve fincanı ılık su

5 yemek kaşığı ılık süt

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ

1 tatlı kaşığı sarımsak tozu

2 tatlı kaşığı tuz

3 su bardağı + 2 yemek kaşığı un

ÜZERİNE:

1 yemek kaşığı zeytinyağ

Kuru cherry domates

Zeytin

Kaşar peyniri rendesi

Biberiye

Kekik

YAPILIŞI:

Hamuru yoğuracağınız kabınıza mayayı ufalayın ve toz şeker ile ılık suyu ekleyerek 10 dakika kabartın.

Diğer malzemeleri sırasıyla ekleyerek hamuru yoğurun.

En az 1 saat sıcak bir ortamda hamuru mayalandırın.

Mayalanan hamuru yağlı kağıt üzerinde 25 x 30 büyüklüğünde, elinizle bastırarak açın.(dikdörtgen yada yuvarlak olabilir.)

Zeytinyağ sürün ve peynir rendesi serpin.

Kuru domates ve zeytinleri bastırarak yerleştirin.

Biberiye ve kekik serpin.

Yağlı kağıt ile birlikte fırın tepsisine yerleştirin.

Tepsi içerisinde de 1/2 saat mayalandırın.

Fırına vermeden önce hamurunuz tekrar kabaracaktır. Elinizle tekrar bastırarak aynı boyutlara gelmesini sağlayın.

175 derece de ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.

Ilınınca dilimliyerek servis edebilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..