Herkese merhabalar,

Arap Mutfağı denildiğinde sanırım ilk aklınıza gelen helvalar ve pilavlardır.

Bugün bu mutfağın lezzetli bir helvası olan ''MAKRUKEF'İ hazırlıyacağız.

Bizlerin sıkça yaptığı irmik helvasına benzer yanları varsa da şerbetinde bulunan gül suyu ve portakal çiçeği yağı bulunduğu için ve fıstığın kaymak ile birleşimi damak çatlatan bir helvayı ortaya çıkarmaktadır.

belki biraz maliyeti yüksek gelebilir,onun için az ölçülerde yakınlarınızla paylaşacağınız bir tarif yazacağım.

helva sevenlerin deneyeceğini umuyorum.

MALZEMELER:

200 gr tereyağ

2 su bardağı irmik

1,5 su bardağı toz antep fıstığı

ŞERBET İÇİN:

3 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 dilim limon

1 çay kaşığı gül suyu

1 çay kaşığı portakal çiçeği suyu yada yağı

ARASINA:

1 kase kaymak

ÜZERİNE:

Antep fıstık kırığı

YAPILIŞI:

Tereyağını tencereye alın ve kısık ateşte eritin,tereyağ yanmadan 5 dakika kaynatın.

İrmiği ekleyerek karıştırarak kavurmaya başlayın.

İrmiğin rengi dönmeden 20 dakika kısık ateşte kavurun.

Diğer bir tencereye şerbeti için toz şekeri ve suyu koyarak orta ateşte kaynamaya bırakın.

Şerbet kaynamaya başlayınca ateşin altını kısarak koyu kıvama gelene kadar kaynatın.

Limon dilimini ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve ateşten indirin.

Gül suyu ve portakal çiçeği yağını ekleyerek ılık hale getirin.

Rengi dönmeden kavurduğunuz irmikler kokusunu çıkardıysa ılık haldeki şerbeti ilave ederek kısık ateşte karıştırın.

Fokurdama hali geçtikten sonra fıstık tozunu ekleyin.

İrmikle güzelce harmanlayarak demlenmeye bırakın.

Şerbetini çektikten sonra üzerini bir kağıt havlu ile kapatın ve demlendirerek ılık hale getirin.

Helvayı bir çorba kasesine alın ve kasenin şeklini alacak şekilde yanlara doğru kaşıkla düzeltin.

Orta kısma bir top kaymak yerleştirin ve üzerini helve ile kapatın.

Servis tabağına ters çevirin ve üzerini fıstıkla süsleyin.

Nefis lezzetiyle damak çatlatan ''MAKRUKEF'' sevdiklerinize ikrama hazır.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..