PİLAKİLER.Osmanlı döneminde Türk mutfağına çok sağlam bir yer edinmiştir.
O günden başlayarak Türk Mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır.
Pilakiler .bir tür ''breze etme'' denen çok az suyla pişirme tekniği ile yapılmaktadır.
Tümünde ana malzemeler soğan,sarımsak,havuç,maydanoz ve Osmanlı döneminden sonra ilave edilen domatesdir.O dönemde domates kesinlikle pilakilere ilave edilmezdi.(domates mutfaklara sonradan girdiği için çabuk intibak edilmemiştir.)
En büyük özelliğinin az suyla piştiğini söylediğimiz gibi bir diğer özelliği de ağır ateşte pişirmek olduğudur.
Asla salça konulmaması gereken pilakiler günümüz de çok az kullanılan domates rendesi ve havucun verdiği turuncu rengi alacak şekilde pişirilmelidir.
Net ve tane tane görüntüsü ile ''PİLAKİLER'' soğuk ikram edilen zeytinyağlılar ve mezeler kategorisine girmektedir.
Havaların ısınması ile buzdolaplarımız da sıkça yerini alacak olan zeytinyağlı yemeklerin hası güzel bir ''fasulye pilakisini''gelin hep birlikte pişirelim.
Hepinize kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER:

1.5 su bardağı kuru fasulye (Selanik fasulyesi)
1 adet orta boy kuru soğan
4 diş sarımsak
2 ad.orta boy domatesin rendesi
1 ad.orta boy havuç
1 ad küçük kapya biber
1 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı su

ÜZERİNE:

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
Maydanoz

YAPILIŞI:

Akşamdan ıslattığınız fasulyeleri bol su ilavesiyle hafif haşlayın ve soğuk sudan geçirerek süzgeçe alın.(kesinlikle fasulyeler hafif haşlanacak)
Kuru soğanı yarım ay şeklinde ince doğrayın ve zeytinyağ ilavesiyle düdüklü tencereye alarak kavurmaya başlayın.
(eğer usulüne uygun ağır ateşte pişirmek isterseniz tencere de çok kısık ateşte uzun sürede pişirebilirsiniz)
Havucu ve sarımsakları halka doğrayın,domatesleri rendeleyin.
Kapya biberini ortadan ikiye kesin ve çekirdek kısmını çıkararak halka doğrayın.
Kavrulmakta olan soğanlara doğradığınız sebzeleri sırayla ekleyin.
Hepsini birlikte 3-4 dakika karıştırın.
Domates rendesini ilave edin.
Tuzunu,şekerini ve suyunu vererek fasulyeleri de ilave ederek karıştırın ve düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
Tencerenizin düdüğünü indirdikten sonra 10 dakika pişirin.
Servis tabağına aldığınız pilakiniz sıcakken 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağını üzerine gezdirin.
Soğuduktan sonra maydanoz ile süsleyin.
Nefis pilaki sofralarda yerini almaya hazır..

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..