*Evliliklerde kişilik uyumundan çok, sağlıklı iletişimin geliştirdiği ilişki uyumu daha önemlidir; zira evlilik bir ilişki yönetimidir.
*Sorunların büyüklüğünden çok, doğru yaklaşım biçimi önemlidir. Çünkü en küçük sorunların dahi kaos nedeni olabilir iken, en çetrefilli sorunların rahatlıkla aşılabildiği hatta eşlerin birbirini daha iyi tanımasına fırsat tanıması, krizin fırsata dönüşmesi olabilir.
*Değiştirmeye çalışmaktansa, mevcut yapıyla ortak yönlerde buluşabilmek olmak önemli.

*Yargılamadan, anlamaya çalışmak önemli; çünkü en büyük ihtiyaç anlaşılmaktır.
*Katı değil esnek olmak, soruna ve geçmişe değil, geleceğe ve çözüme odaklanmak önemli. 
*Haklı-Suçlu eksenine girmeden olanlardan ders alarak, gelecek için neleri nasıl yapılacağı/olunacağı önemli
*Sohbet içinde kalmak, paylaşmak, gelişmek için çaba sarf etmek önemli.

Çatışma Yönetimi
*Çatışmadan kaçınmak değil çatışma yönetiminden haberdar olmak önemli. Zira en mutlu evliler  rahatsızlıklarını uygun zamanda uygun biçimde dile getirebilendir. Çatışmak, sorunların nezaketle dile gelmesidir. Çatışma her ailede kaçınılmazdır ve olmalıdır da. Hiçbir konu hasır altı edilmemeli biriktirilmemelidir. Çatışmadan kasıt, bağırıp çağırma incitmek, haklılığını ispat etmeye çalışmak, duygu sömürüsü yapmak değildir. Saygı içinde sadece davranışlara, konuya, duruma ilişkin sorunlar dile gelmelidir.

*“Sen dili” dediğimiz eleştirel değil, “ben dili” dediğimiz  duygu ve düşüncelerimizin en nezaketli biçimde sohbet için de kalmaya özen göstererek dile getirilmesi gerekir. “Hatalısın” cümlesi “sen diliyle” ifade edilmiştir. “Bu konuda doğru davranmadığını düşünüyorum” ben dilidir. Veya, “böyle davrandığında rahatsız oluyorum söyle davranmış olmandan daha çok mutlu olurdum” gibi de ifade edilebiliriz.

*Tek taraflı değil, karşılıklı beklenti istek ve ihtiyaçların farkında olmak önemli.
*Şikayet olumsuzluk değil, her an mizah yapabilmek önemli.
*Mükemmel olabilmek değil, elinden gelenin en iyisi için çalışmak önemli.
*Boşanmayı her an seçenek görmek değil, zorunlu hal dışında boşanma hiç gündeme gelmemelidir. Uzun bir okyanus yolculuğunu göze almak önemli. Zira bazı günler yağmur rüzgar, fırtına bazı günler günlük güneşlik sakin olacaktır. 
*Cinselliğin sadece bedensel değil, ruhsal sosyal yönleri önemlidir. Eşlerin sohbet içinde kalması birlikte içilen çay çıkılan seyahat birlikte geçirilen güzel anlar da cinselliktir. 

En başarılılar, iletişim becerileri en güçlü olanlardır.

*İster evlilik yaşamı olsun, ister iş arkadaşlık ilişkileri, sosyal yaşam en başarılı olanlarımız iletişim becerileri en güçlü olanlardır.

*Güçlü iletişim becerileri yoksa işin başında olan aşk, sevgi ve saygı zarar görebilir. İletişim becerilerinin geliştireceği sağlıklı ilişkiler ise olmayan aşkı da doğurabilir.

*Nelere öfkelenir, üzülür, nelerden korkarız ya da seviniriz yani hem kendimizin hem de eşimizin duygusal kalıplarının farkında olmaktır; önemli olan tanımaktır kendimizi ve eşimizi.

*Her şeyi konuşmak değil, esas önemli olanı, içimize attıklarımızı, anlatamadıklarımızı konuşmaktır.

“Biz kavga edebilseydik boşanmazdık” diyenler bize kavganın dahi iletişimsizlikten daha iyi olduğunu öğretirler

 *En mutlu olanlarımız ise iyi ilişkiler kurabilenlerdir, eşiyle sohbet içinde kalabilen sohbet etmekten zevk alabilendir