Aile içi ilişkilerin yönetilmesinde yaşanılan olumsuzluklar cinsel yaşamı etkilerken, cinselliğin sağlıklı yaşanılamaması da ilişkileri olumsuz etkileyecektir.  Cinsel yaşamın iyi gittiği bir ailede  sorunların çözümü oldukça kolaylaşacaktır.
Cinsellik nedir?
Cinsellik genel olarak cinsel birleşme anlamında alınmaktadır. Oysa cinsellik; biyolojik,  psikolojik ve sosyal yönü olan karmaşık bir bütün.  Cinsellik sadece cinsel organları değil, tüm bedeni ve aklı içerir
Kişinin cinselliğe yaklaşımı bireysel tutumlarla belirlendiği kadar en çok toplumsal kurallar gelenekler, örf, adetler, dini kurallar ahlaki inançlar çerçevesinde oluşuyor.
Birlikte içilen bir çay, gidilen bir yer, yapılan bir sohbet,  dertleşmek, anlaşılmak, anlatmak, elinden tutmak, sarılmak, dokunmak, sevgiyle bakmak, aynı şeye gülmek, onunla olmaktan hoşnut olmak, varlığını istemek umursandığını kabul edildiğini, değerli olduğunu, takdir edildiğini, sevildiğini hissetmek ve hissettirmek cinselliktir. Cinselliğin bir standardı ve ideali yoktur. İnsan sayısı kadar çeşidi vardır. Her insanın kendini hayat arkadaşıyla birlikte bedensel, ruhsal ve sosyal olarak iyi hissetme standardı farklıdır.  İki tarafında kabul ettiği, istediği ve saygı gösterdiği davranışları sadece onları ilgilendirir.  Kadın ve erkek yaradılışları, dünyaya bakış açıları oldukça farklı. Cinsel yaşamda kadınlar romantizmi, erkekler erotizmi önemserler. İlişkiyi başlatmada erkekler öne çıkarken reddetme ise kadınların sıklıkla yaptıklarıdır.
Karadenizli Temel hayat arkadaşı Fadime’ye “suyu ısıt olursa olur, olmazsa çay içeriz” der. Muhabbetle içilen bir çay en büyük cinselliktir onlar için. Cinsellik insanın iki kulağı arasındadır yani beyindedir.
Toplum tarafından doğru bilinen “mit” diye ifade edilen yanlışlar cinsel hayatta sorunlara neden olmaktadır.
Mit nedir?
Bilimsel bir dayanağı olmayan, kaynağı belirsiz ve eksik yanlış bilgiler içeren söylemlerdir. Mitlerin yüzlerce yıllık geçmişi olabilir.
Cinsel mitler; cinsel konularda cinsellikle ilgili bazı dayanaksız, kimin tarafından çıkarıldığı çok belli olmayan, fakat toplum tarafından doğru kabul edilen eksik, çarpıtılmış bilgiler diyebiliriz. Cinsellikle ilgili beklentilerimizin şekillenmesinde toplumda yaygın olan yanlış inançların büyük payı vardır. Mitlere göre cinsellikte “erkek daha aktif, kadın daha edilgen olmalıdır” yanlışı yaygın inanıştır
Mitlerin en çok olduğu alan cinselliktir. Bilgi kirliliği veya yanlış bilgilenme hatalı düşünme şemalarının oluşmasına yol açıyor, düşünme şemaları da kaygı cinsel soğukluk gibi sonuçlara yol açıyor. Tıpkı taşı atıp başını altına tutmak gibi bir şey. Erkekler üstünlüklerini ortaya koymak, egolarını tatmin için yüzlerce yıldır ürettikleri abartılı inançları en çok onlar üzerinde baskı oluşturmuş.  Cinsel işlev bozuklukların temelinde mitlerin oluşturduğu baskının etkisi çok fazladır.  
Sık rastlanan mitler nelerdir?
*Erkekler cinsel ilişkiye her zaman hazır ve isteklidir.
*Erkeğin cinsel performansı ve cinsel gücün göstergesi sık sık cinsel ilişkide bulunmasıdır
*Cinsel eylemi erkek başlatmalıdır. Erkek aktif olmalıdır.
*Cinsel fanteziler ahlak dışı, sapık ve sadakatsizliktir.
*Masturbasyon ahlak dışı ve zararlıdır.
*Cinselliğin temel anmacı orgazm olmaktır.
*Cinsel birleşme insanı yorar ve tüketir
*Yaşlıların cinsel ilişkide bulunması uygun değildir.
*Cinsel birleşme yoksa cinsellik bitmiştir.
*Kadınlar için ilk gece zor ve ağrılıdır
*…Vb
Cinsel mitlerde erkek dünyası hakimdir.
Baskı yaratan bu yanlış inançlar,  psikolojik temelli cinsel sorunların nedenidir.
Erken boşalma, vajismus ve cinsel isteksizlik gibi sık rastlanan cinsel sorunlarda mitlerin payı büyüktür.
Cinsel birleşmeyi mutlu bir cinsel hayat için olamazsa olmaz olarak algılamak en büyük mutsuzluk nedenidir.
Bu durumun abartılmasında mitler kadar,  paranın ve kazancın temel alındığı rant sisteminin payı da oldukça fazladır. Doğru bilinen yanlışları düzeltip toplumu aydınlatmaktansa o yanlış inançların yarattığı talepleri kullananlar işi tamamen ticarete dökmektedirler.    
Bu sektörde milyarlarca dolarlık talep oluşmuştur. Güçlendiren haplar, aletler vb mutluluk felsefesini mitler sayesinde cinselliği yanlış tanımlayanların ceplerini yakmaktadır.
Cinsel yaşamın erotizmden ibaret olarak algılanması mittir.
Erotizmin abartılması ve bağımlılığın oluşması ticaretini yapanların işine yararken insanların yaşayacağı eksiklik duygusu mutsuzluk hiç bitmeyecektir, çünkü erotizmin abartıldığı yerde, cinselliğin ruhsal ve sosyal yönü gözden kaçacaktır.