Evlilik, kadın ve erkeğin yeni bir aile kurmak,  sahip olacakları çocuklarının yetişmelerini sağlamak ekonomik psikolojik, sosyal bedensel amaçları için yasalara uygun olarak bir araya gelmeleri, kendilerini yeniden tanımladıkları özel bir yapı.

Evlilik insanlığın devamı, toplumun sağlığı ve sosyal kültürel yapının devam ettirilmesi için gerekli olan bir kurumdur. Evlilik 4000 yıllık geçmişi olan,  ihtiyaçtan doğmuş bir kurumdur.

Ülkemizde evlenen kişiler damat, gelin, görümce, elti, kayınbirader, enişte, bacanak statüsünü elde ederler ki, bunca sıfat bize aittir, batı toplumlarında çok da bilinmez.

Boşanma Oranları Artmaktadır!

Sadece üst gelir grubunda değil, toplumun tüm kesimlerinde boşanma gözlenmektedir

Tarım toplumuna özgü aidiyetin daha güçlü olduğu geniş aileden, sanayileşme nedeniyle kentlere göç sonucunda, kalabalık aile yerini aile bağlarının daha zayıflamasına neden olabilen çekirdek aileye bırakmaktadır.

Birey olma özgür olma, ayrı olmanın özendirilmesi, aidiyeti azalmaktadır.

Boşanmaların eskisi kadar yargılanması bir tarafa olağanlaştırılması da tüketimi arttırmaktadır. Yeni ev, yeni mobilya, beyaz, eşya vb tüketimin artması mevcut sistemin istediğidir. İkinci olarak da erkek egemen tarım toplumunun yerini sanayi toplumlarında kadınların da yaşamın her alanında daha çok var olabilmesi, güçlenmesi egemenliği sarsılan erkeğin değişime direnmesi çatışma ve boşanma nedeni olabilmektedir.

Geniş aileden çekirdek aileye geçiş ile aile bağlarının zayıflaması ve kadının güçlenmesine sebep olması boşanma nedenleri arasındadır.

Evliliğin sona ermesinin sonuçları

Boşanma sonunda ekonomik sorunlar, psikolojik sorunlar ve bağlı olarak sosyal  sorunlar eşlik eder.

Nasrettin Hoca 2. Bir eş daha alır. Ancak hanımlar birbiriyle anlaşamazlar. 2. Hanımının önceki kocasından sık bahsetmesi, “bir yatağa dört kişi sığmaz” diyerek 2. Karısını boşar.

Evliliği sona erenlerin bir kısmı aldığı karardan dolayı kendisini sorgulamaktan kurtulamaz. Özellikle yeniden evlendikleri zaman karşılaştıkları sorunları ilk evliliklerinde yaşadıklarıyla mukayese ederek boşanma konusunda acele davrandıklarını ifade edenlerin oranı az değildir

Boşananlardan bazıları anlatıyor

Sağlıksız iletişim, inatlaşma, haklı-suçlu ekseninde devam eden anlamsız kırıcı tartışmalar sonunda evliliğini tereddütsüz bitirilmesinden bahseden, özellikle güzelliğine güvenen, çok daha iyi uygun biriyle evlenebileceğinden enim olan bir hanım anlatıyor, “ben oldukça alımlı herkesin dikkatini çeken bir bayanım; ancak beklentilerim gerçekleşmedi, hayal kırıklığı yaşıyorum. Teselli edenler, emellerine alet etmek isteyenler, dul fakat sorunlu tipler vb karşılaştıklarımdı! İstediğim gibi bir kişi çıkmadı karşıma evlenmiş boşanmış olmak durumu 2. El piyasasına düşmek gibiydi!”

Boşanmışların bazıları, yaşadıkları ve pişmanlıkları onları tekrar bir araya getirme çabalarına girişenlerin olmasına neden olurken, “çocuğunuz var birleşin” konusu sık gündeme gelir  

Ancak tüm bu anlattıklarımıza rağmen “evliliğin her koşulda sürdürülmesi gerekir” gibi bir mantığı olamaz. Evlenme gibi boşanma da doğaldır, haktır ve özgürlüktür. Özgürlüğün bedelini ödeyebilmek önemlidir. Her evlilik ve boşanma kendi şartları içinde değerlendirilir.

Boşanmış insanlar için peşin hükümlü olmak, boşanmışların kötü olduğunu düşünmek doğru değildir. Çok iyi bilinen insanlar boşanabilirken, evlilik yaşamını sağlıklı devam ettiremeyeceğini zannettiklerimizin başarılı evlilik yaşamları olabilir. Yaşamın her alanında aynı başarı gözlenmeyebilir. Meslek yaşamlarında ve evlilik yaşamlarında aynı başarı yakalanamayabilir.

İyi eş seç, iyi eş ol ve anne babalarınız eşinizle olan ilişkilerinizi düzenleyen olmasın. Anne ve babalarınıza saygı, sevgi ve ilgiyi eksik etmeyin; dayanışma ve yardımlaşma olması gereken bir durumdur, ancak evlilik ilişkilerinizde anne-babanın karar verici olması, her konuyu saygı(!) adına onlara göre düzenlemeniz hiç de sağlıklı değildir

Eşlerin birbirlerini iyi tanımaları beklenti istek ve ihtiyaçlarının karşılanması, güçlü iletişim becerileri ve farkındalıkları sayesinde geliştirdikleri sağlıklı ilişkileri oldukça önemlidir. “Severek evlenmişlerdi” türü cümlelerle sık karşılaşırız işin temeli sağlıklı iletişim becerileri sayesinde eşler arası sağlıklı ilişkilerin kurulamamış olmasıdır.

En büyük sorunlar rahatlıkla halledilebilirken en basit sorunların bile kaosa neden olabilmesi iletişim becerileri ile ilgilidir.