*İletişim becerileri ve farkındalığı güçlü olanlar daha çok okuyan araştıran gelişim içinde olanlar

*Onlar eşlerini kimlikleriyle değil, arkadaş olarak insan olarak görüyorlar. Yani “kocamdır, karımdır, çocuklarımın annesidir, babasıdır, zengindir, öğretmendir, eczacıdır, avukattır, doktordur, mühendistir” gibi sosyal kimlikleriyle görmüyorlar.

*Eşleri için, “ruhu, duygusu ve düşünceleri olan olumlu, olumsuz yönleriyle iyi bir insan ve iyi ki eşim olmuş! Onun yanın da kendimi iyi hissediyorum; içime attığım bir şey yok, farklı yönlerimiz farklı duygu ve düşüncelerimiz hiç de az değil; ama farklılıkların farkındayız. Farklılıkları değiştirmek, ikna etmek ve haklı-suçlu ekseninde kalma çabasına hiç girmeden mevcut durum içinde çözüme yönelik iki tarafında yapabileceği fedakarlık çaba nedir?” diyebiliyoruz.

*Özetle farklılıkların farkındayız, çatışmalarımızı sohbet içinde kalarak yönetmeyi biliyoruz” diyorlar.

*Onlar sorunlara ve geçmişe odaklanmadan sadece ders çıkartacak kadar  ilgilenen, en çok da geleceğe ve çözüme odaklanırken birbirlerini suçlamadan, eleştirmeden, küçümsemeden saygı sevgi ile sohbet içinde kalmayı becerebiliyorlar.

*Birbirlerini anlamasına dinlerken, beynini aradan çıkartarak yani yargılamadan, iç seslerini susturarak, halden anlayarak dinlemesini biliyorlar.

* Dinleme anında, haklı çıkmak karşısındakini bastırmak için ne söyleyeceklerine odaklanma değil,  eşinin ne söylemek istediğini tam olarak anlamaya çalışmak iki farklı dinleme çeşididir. Birinde güç ve ego diğeri var eden dinleme peşindedir.

*Küs kalmanın, ruhsal gelişim sorunlu kişilerin tavrı olduğunun bilincindedirler. Küslük yaşamaktansa doğru zamanda doğru biçimde rahatsızlık veren konuları gündeme getirebilmeyi önemsiyorlar

*Onlar en zor sorunlar karşısında dahi çözüm üretme yetenekleri gelişmiştir.

*Cinsel yaşamın bedensel, ruhsal ve sosyal yönlerinin farkındalar birbirlerini çekici görüyorlar ve cinselliği her yönüyle yaşayabilmekteler

*Cinsel yaşam diğer alanları etkilerken, diğer alanlar cinsel yaşamı etkiler; ancak her şeye rağmen cinsel yaşamın tatminkar geçmesi evliliğin geleceğinin nasıl olacağında etkilidir.

*Cinsel yönden mahrum bırakmak, cinselliği koz olarak kullanmak, tek taraflı ve egoistçe davranmak cinsel şiddettir.

*Onlar sorun nedeni olan konuları yapıcı şekilde konuşarak uzlaşma sağlayabiliyorlar

-Eşlerin anne baba kardeşler akrabalar yakın uzak çevreleriyle olan iletişim ve ilişki biçimlerinin nasıl olması gerektiğinin detaylarını,

-Çocuklarla olan davranışlarının onların eğitim öğretim konularının nasıl olacağını,

-Evin gelir, giderleri ve harcamalar konusunu,

-Boş zamanlarda neler yapılacağı nasıl geçirileceği konularını konuşarak ortak kararlar alabilmekteler

*Birlikte geçirecekleri ve geçirmeyecekleri zaman konusunda anlaşma sağlamaktalar

Sağlıklı Aile Nedir?

*Sağlıklı iletişim becerileri gelişmiş, farkındalıkları sayesinde sağlıklı ilişkiler kurabilen sorun çözme becerileri gelişmiş ailedir. Sağlıklı ailede en zor sorunlar kolaylıkla çözülebilirken sağlıksız ailelerde en basit orunlar kaosa neden olabilir.

*Ne kadar kişilik uyumu olsa da çatışmanın olmaması mümkün değildir. Sağlıklı ailelerde hiçbir olumsuzluk hasıraltı edilmeden doğru zaman da doğru bir dil ile gündeme gelir.

*Biriktirilenler içe atılanlar söylenemeyenler ‘mış’ gibi davranışlar  “eşimizle hiç tartışmayız” lar ilişkinin sağlıksız olduğuna işaret eder.

*Ailede çocuklar anne babalarının birbiriyle olan her türlü olumsuz hallerini izler, farkına varır ve etkilenirler.

 *Çocuklar Anne babalarının birbirlerini sevmelerinden birbirlerine olan olumlu ilgileri onları mutlu ederken, ilişkilerin olumuz olmasından üzülür mutsuz olurlar. Anne babalarının sevgili olmaları onları çok mutlu eder. 

*Mutlu evlilik için doğru eş seçmek kadar, doğru eş olabilmek de önemlidir.

“Karı-Koca arasına girilmez”

*Sorunların profesyonel olmayan arkadaş, eş dosta mal edilmesi başkalarının eşlere karışması doğru değildir. Eşler çözemedikleri sorunlar için profesyonel yardım almaları en doğru olanıdır. Danışmanlık maliyeti boşanmanın maliyetiyle kıyaslanamaz.

*Dışarıdan profesyonel olmayan “güngörmüş!”  Kişilerin, Güzin ablaların evlilik yaşamına karışmaları, ehil olmayan ehliyetsiz bir kişinin cerrahlık yapması gibidir. Sonucun olumsuz olması kaçınılmazdır. Eşler arasına girmek profesyonellik gerektirir.

*Bu yüzden toplumumuzun, “karı-koca arasına girilmez” sözü önemlidir.

*Bir anne anlatıyor, “evli kızım sık sık bana gelir kocasını kötüler ve anlattıkları karşısında damadıma karşı bende öfke duygusu artar. Onun kızıma bir zarar verebileceği düşüncesine kapılırım uykularımın kaçtığı günün sabahı kızıma telefon açtığımda o son derece neşeli bir sesle ‘anneciğim Ahmet ile kafedeyiz sana çok selamı var’ dediği zaman artık onun eşini bana anlatmasına izin vermemeye karar vermiştim. “