Merhabalar,

Kurban bayramına yaklaştığımız şu günlerde her ne kadar bayramları tatil amaçlı değerlendirenlerimiz olsa da yine de bir çoğumuz özellikle büyüklerimiz bayram telaşlarının ve hazırlıkların tam manasıyla olmasını isterler.

Bu arada Kurban bayramının olmazsa olmazları BAKLAVA mutfaklar da yerini alır.

Her ne kadar belki bir çoğunuz hazır satılan baklavaları tercih etseler bile bugün vereceğim tarifi belki de sizlerde evleriniz de deneyerek ikram etmek istersiniz.

Ev baklavamızın yeri her zaman bir başkadır.Hele ki itina ile hazırlanır ve şerbeti güzel verilirse lezzeti bambaşkadır.

Şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum.

Bayramınız mübarek olsun.

 MALZEMELER;

• 1 çay bardağı su

• 1 çay bardağı süt

• 1 çay bardağı sıvıyağ

• 2 yemek kaşığı sirke

• 1 fiske tuz

• 1 adet yumurta

• 1/2 çay kaşığı karbonat

• 3,5 su bardağı un

BAKLAVALARI AÇMAK İÇİN:

• 400 gr nişasta

ŞERBET:

• 5 su bardağı toz şeker

• 6 su bardağı su

• 1 dilim limon

ARASINA:

• 400 gr ince çekilmiş ceviz

ÜZERİNE:

• 250 gr eritilmiş tereyağ

• 1 su bardağı zeytinyağ

YAPILIŞI:

Baklavamızın hamuru için un hariç diğer malzemeleri bir kaseye alarak karıştırın.

Önce 3 su bardağı unu ekleyerek yoğurun eğer hala elinize yapışıyorsa 1/2 su bardağını da ekleyerek çok sert olmayan ama yumuşakta olmayan orta kararda bir hamur elde edin.

Hamurunuzun üzerini bir mutfak havlusu ile örterek en az yarım saat dinlendirin.Dinlenen hamur açmanızı kolaylaştıracaktır.

12 adet bezelere ayırın ve tekrar üstlerini örtün.

Bezelerinizi tek tek önce bolca nişasta serperek merdane ile daha sonra oklava ile çok ince açın.İlk açmada bol nişasta kullandıktan sonra yufkanız büyüdükçe nişasta serpmeye gerek kalmayacaktır.

En son yufkanız tepsinin boyutunu geçecek hale gelene kadar incelecek ve açılacaktır.

Bu arada tepsi boyutunuz çapı 35-40 cm kadardır.

Her bir yufkayı tepsi boyutunda keserek yerleştirin,yandan fazla kalan yufkaları küçük parçalar halinde diğer yufkaların üzerine serin.

Her iki yufkadan sonra aralara ceviz serpin.

En son kalan 2 bezeyi açınca tepsi boyutunda kesin ve ayırın,önce yanlardan fazla sarkan yufkaları tepsiye yerleştirin daha sonra 2 adet yuvarlak tepsi boyutunda kestiğiniz yufkaları üzerine düzgünce serin.

Bu işlemi baklavamızı keserken düzgün bir halde kesmek için uyguluyoruz.

Baklavayı ister kare dilimler halinde isterseniz verevine kesebilirsiniz.

Baklavamız hazır şimdi üzerine dökeceğimiz yağlara geldi sıra;tereyağını kısık ateşte eritin üzerinde köpük oluşursa o köpükleri alın ki baklavanın üzerinde pişerken siyah noktalar oluşmasın.

Ilınan tereyağına sıvıyağınızı ekleyerek karıştırın ve baklavanın üzerine her yanına eşit miktarlarda boşaltın. 160 derece de ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.Ağır fırında her tarafı eşit pişsin.Son 10 dakikasını üst rafa alarak pişirin.Baklavanın üzeri tamamen kızarsın.

Şerbeti içinse en az 1 saat kaynatmanız gerekecektir.Onun için şerbetini hazırlıyarak ılık hale getirin.

Baklava oda ısısında soğuyacak şerbetiniz ise ılık olarak dokulecektir.

Üstü çıtır çıtır alt katmanı şerbetli bir baklava tercih ederseniz bu işlemi gerçekleştirin.

Şerbeti kaynamaya başladıktan sonra en kısık ateşe alarak kaynatmaya devam edin ve koyu kıvamlı bir şerbet elde edin.

Baklavanız 5-6 saat kadar dinlendikten sonra sevdiklerinize servis edebilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..