Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde 2014-2020 döneminde uygulanacak olan taslak “Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı” sorumlu kuruluş olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca hazırlanan Taslak Belge ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Tartışmak,  geliştirmek üzere 07.04.2014 tarihinde Ankara Swiss Otelde, üst düzey yöneticilerin, STK’ların, AB uzmanlarının, Dünya Bankası Temsilcilerinin, kurum ve kuruluşlar adına gelen katılımcılar eşliğinde gerçekleşti.
Ulaşımın sürdürülebilir, erişilebilir olması, aynı zamanda düzgün işleyen, güvenli, yeşil, akıllı, ulaşılabilir olması ana amaçlar arasında sayılmakla beraber; daha az trafik sıkışıklığı, kaza oranları, ölüm ve kayıplar, akıllı şarj, akıllı şehir planlama konuları üzerine görüşler bildirildi.
Erişilebilirlik herkes için önemli tabi eşit şartlarda erişim için özellikle engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın konforlu, güvenli ve rahat ulaşımının sağlanması önem arz etmektedir.
Binalar, açık alanlar ve toplu taşıma hizmetlerinin mutlaka TSE standartlarına uygun düzenlemeler yapılması gerekiyor. Son düzenlemelerde Valiliklere “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” ile komisyonlar oluşturma izni verildi. Kamu hizmeti için kullanılan;
Resmi binalar ile ibadet yerleri,
Özel eğitim, özel sağlık tesisleri,
Sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile
Gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları,
Otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar,
Spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar,
Mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ve Toplu taşıma araçlarında
Erişilebilirlik tedbirlerinin alınıp alınmadığı takip edilecek ve denetlemeler yapılacak.
Engellilerimiz ve 65 yaş ve üzeri büyüklerimizin yasal hakkı olan ulaşımdan ücretsiz yararlanmaları, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanacak. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek ve genel bütçeye gelir kaydedilecek. 
Bilindiği üzere; Engellilerimiz, 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilecekler. Altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından yüzde 50 indirimli olarak yararlanacakları “Seyahat Kartları Yönetmeliği” de ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Dünya Yaşlılık Derneği Yönetimi olarak, katıldığımız toplantıda; engelli ve yaşlılarımız için çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları, üst geçitlerin yerine alternatif seçeneklere bakmanın gerekliliği dile getirildi.
Otobüslerin, engelli ve yaşlılarımızın rahat inip bineceği şekilde düzenlenmesi gerektiği,
Ayrıca; yayaların, sürücülerin, engellilerimizin, kısıtlı yolcuların erişimine öncelik verilmesi, yaşlılarımızın ve çocuklarımızın hakları ile ilgili okullarda bilgilendirici toplantılar veya etkinlikler (resim ve kompozisyon yarışmaları gibi) düzenlenebileceği ile ilgili görüşlerimizi sunduk.