Dünya global savaşların ve düzensizliklerin elinde bir oyuncak haline gelmiş. Yıllar once alman filozof Nietszche “hakikat gözlerinizi açtığınız sürece vardır” diyordu. Ünlü psikoanaliz profesöru Froyd da aşağı-yukarı aynı bakış açısını sergilemişti. Ne kadar garip..
Bir tarafdan Avrupa Birliği və Batının büyük devletleri Türkiye gibi şanlı cumhuriyet tarihi olan, türk cumhuriyetleri içerisinde demokrasini bu kadar korumuş bir devleti AB sınırlarından her geçen gün uzaklaştırmak taktiğine sarılıyor ve öte yandan her gün daha çok yalan için kapılar açıyor. Tarihçiller susuyor, Türkiye tarihini herkese açmış ama bakın ki bir grup zulüm yandaşları Ermenistan savunucusu konumunu korumak fonksiyonunu benimsemişler. Hocalı kentinde Azeri Türkleri vahşicesine katledildi ve dünya hala Hocalı dehşetine gözlerini kapamış durumda. Çocuk ve kadınlara olmazın işgenceler yaşatılan o soykırım gecesine hiçkimse dikkat çekmemeye çalışıyor.
Dünya tarihi Hocalı çocuklarının geleceği ile birlikte mahvoluyor. Ermenistan'daki okul duvarlarında asılan  haritalarda Türkiye'nin 12 ili yer almaktayken, Ermenistan'ın bayrağında  Türkiye hudutları içindeki Ağrı Dağı'nın resmi varken, Ermenistan Millî Marşı'nda “Topraklarımız işgal altında, bu toprakları azat etmek için  ölün, öldürün” denmekteyken, başkaca bir neden aramaya zaten gerek yok sanırım. Dağlık Karabağ Bölgesi'nde bulunan Hocalı'ya, eski Sovyet İttıfaki Silahlı  Kuvvetleri'ne ait 366. Alay 'ın desteği ile Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen saldırılar sonucu 613 Azerbaycan Türk'ünün hayatını kaybettiği resmi olarak açıklandı. Ancak kayıp sayısının bu rakamların çok çok üstünde olduğu bilinmektedir. 56 hamile kadın karnı yarılmış durumda bulunmuştur. Bu alçak saldırıda 487 kişi ağır yaralanırken, 1275 kişi ise rehin alınmış, geri kalan nüfus da bin bir zorlukla canını kurtarmış ancak bu olayın tahribatından ruhları ve hafızaları asla bir daha kurtulamamıştır.
Türkiye'de ilk Hocalı Katliamı anısına anıt başkent Ankara'nın Keçiören belediyesi tarafından 2005 yılında dikildi. Ve Karabağ katliamlarında Hocalı madalyonun bilinen yüzü. Bizim ailemizin yaşadığı Kazah şehri de Gürcistan ve Ermenistan sınır hattında. 1992-1993 yıllarında bizim kentlere de saldırılar düzenlendi. Büyükannem ve büyükbabam ermeni ihanetinin kurbanları oldu, anne ve babamın gözleri karşısında paramparça edildiler. Ermeni güçlerinin 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometre karelik alana sahip, 2 bin 605 ailenin, toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991'de Karabağ'ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmekti. Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları tek tek ele geçiren Ermeni güçleri, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti. Hocalı'nın diğer bölgelerle tek ulaşım bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992'de, Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil hayatını kaybetti.
Ocak ayının başlarından itibaren elektrik enerjisi de kesilen Hocalı'nın savunması, sadece hafif silahlarla silahlanmış yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerlerinden ibaretti. 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet Ordusu 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak, şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan "Hocalı Katliamı" yaşandı. BM Güvenlik Konseyi 1993'de 4 karar kabul etmiş olsa da, bu kararlar Hocalı Katliamı ile ilgili değil, "Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal ettiğine" yönelikti. Meksika Senatosu, Pakistan Senatosu, Kolombiya Parlamentosu, Çek Cumhuriyeti Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD'nin Teksas, New Jersey, Massachusetts, Georgia eyaletlerinde kabul edilen kararlarda Hocalı Katliamı "soykırım" olarak nitelendirildi.
Ermenistan kendi yaptıklarını görmezden gelerek dünya ile alay etmiş durumda adeta. Hocalı soykırımın mimarları şimdi Ermenistan siyasetinde koltuk sahiöleri olmuşlar. Ermenistan cumhurbaşkanı Sarkisyan, eski cumhurbaşkanı Koçaryan, eski savunma bakanı Seyran Ohanyan gibiler Hocalıda bir terörist gibi davrananlardır.
Ermenistan yalanlarına kucak açanlar traihten utanmalı ve hakiki olana sahiö çıkmalıdır. Başka yolu yoktur.