Londra’da bulunan XSIGHTS Araştırma ve Danışmanlık Şirketinin gerçekleştirdiği Baba Tipleri Araştırması sonuçlarına göre yüksek şefkatli ve kontrolcü babalar, Türkiye'de en yaygın baba tipleri arasında ilk sırada yer aldı.

Şirketin analitik düşünce ve en uygun istatiksel yöntemlerden faydalanarak yaptıkları araştırma sonucuna göre, Türk babalarını en fazla tanımlayan üç tip öne çıkıyor. Bunlar, yüksek şefkatli ve kontrolcü, yüksek şefkatli ve destekçi,  yüksek destekçi ve kontrolcü baba tipleri olduğu belirtiliyor. Yüksek şefkatli ve kontrolcü baba tipi yüzde 35 oranıyla Türkiye'de en yaygın baba tipi. Yüzde 34 oranıyla yüksek şefkatli ve destekçi babalar ikinci sırada geliyor. Yüksek destekçi ve kontrolcü baba tipinin genel içerisindeki oranı ise yüzde 30.

En yaygın Türk baba tipleri ve özelliklerine gelince: Şefkat ve kontrol seviyesi yüksek olan babalar çocuğun hatalı davranışlarını cezalandırdıkları gibi doğru davranışlarını ödüllendiriyor. Bu tip babaların çocuklarına olan sevgisini de gerek davranışlarıyla gerekse sözleriyle göstermekten kaçınmadıkları gözlemleniyor. Çocuklarının kararlarına müdahale ederek, çocuğu için en doğru kararları kendisinin alabileceği görüşünü benimsiyorlar.

Yumuşak başlı babalar ise, çocukları hata yaptığında veya yanlış davrandıklarında kontrolcü babaların tersine ceza sistemi uygulamadıkları gibi, iyi davranış sergilediklerinde ödül sistemi de uygulamadıkları belirtiliyor. Bu tip babalar çoğu zaman çocuğunun isteklerini kendi isteklerinin önüne koyuyor. Öte yandan, bazen çocuklarının sorumluluğunda olan görevleri kendileri üstleniyorlar. Çocuklarının ihtiyaçları ise her koşulda kendi ihtiyaçlarından daha önce geliyor.

Mükemmeliyetçi babalar, daha çok mükemmeliyeti arayan babalar olarak özetleniyor. Çocuğunun herhangi bir yanlış yapmasını önlemek için bazen onun yapması gereken görevleri bile kendisi yerine getirebiliyor. Çocuk hata yaptığında veya yanlış davrandığında ise uyguladıkları bir ceza sistemi olduğu gözlemleniyor. 

Aynı şekilde doğru davranışları da ödüllendiriyorlar. Herhangi bir yanlışı önlemek için çocukları adına karar alma eğiliminde oldukları gözlemleniyor. Bu tip babalar, kendi ihtiyaçları ve çocuklarının ihtiyaçları arasında denge kurabiliyor.