Emzirme döneminde beslenme, anne sütünün verimliliği ve bebeğinizin gelecekteki sağlığı açısından oldukça önemlidir. Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir.   Ayrıca annenin bu dönemde artan bir sıvı ihtiyacı da vardır; çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde yaklaşık 2.5-3 litre sıvı almalıdır. Bu sıvı ihtiyacını isterse hepsini sudan, isterse de bir kısmını komposto, bitki çaylarıyla destekleyip alabilir. Her bitki çayı uygun olmamakla birlikte rezene, ıhlamur, papatya, melisa çaylarını tercih edilebilir. Bu çaylar hem anneyi hem bebeği rahatlatır, uykularını düzenleyip sindirime destek verir. 

Eğer anne normal doğum yaptıysa gaz problemi olmayabilir; ancak sezaryen doğum sonrası annede özellikle ilk15 gün gaz olmaktadır. Bu dönemde annenin beslenme programından kuru baklagiller, bulgur, çiğ sebze-meyve, süt ve süt ürünlerini çıkartması gerekir. Sonrasında duruma göre bu gıdaları beslenme programına yavaş yavaş ekleyebilirler. Ek olarak yemeklere pişirme sırasında bir tutam kimyon ilavesi, gazı almaktadır. 

                                        EMZİRME DÖNEMİNDE FAYDALI BESİNLER

Yumurta: Yumurta, anne sütünden sonra gelen en kaliteli, en önemli hayvansal kaynaklı protein içeren gıdadır. Vitaminlerden A, C ve E vitamini; minerallerden de iyot, fosfor ve çinko ile vücudunuzun ihtiyacının büyük kısmını karşılamaya yardımcıdır. Ayrıca bebeğinizin beyin gelişimine katkısı büyüktür.

Yaban Mersini: Yüksek antioksidan içeriğiyle mükemmel bir besindir. Sizi gün boyu zinde tutup ihtiyacınız olan enerjiyi vermede katkı sağlar. 

Badem: Kalsiyum açısından zengin olan badem, sizi uzun süre tok tutmaya yardımcı bir besindir. Ara öğünlerde veya kahvaltıda tüketebilirsiniz. 

Ispanak: Bebeğinizin ihtiyacı olan A vitaminiyle dolu bir sebzedir. Hem düşük kalorili hem kalp sağlığı açısından faydalı hem de demir açısından zengindir. 

Kara buğday:  Hem düşük glisemik indeksli hem de posa açısından zengin olan karabuğday, bulgurun aksine gaz yapma özelliği olmadığı için emziren annelerin günlük beslenme programına çok rahat girebilir. 

Yulaf ezmesi: Glisemik indeksi düşük olan yulaf, uzun süre tokluk sağlar. İçindeki beta glukan sayesinde bağışıklığı arttırıcı etkisi vardır. 

Yoğurt: Probiyotik özelliği sayesinde sindirime yardımcıdır. Hem annenin hem bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu sağlar. Günde 2-3 porsiyon yoğurt tüketimi annenin ihtiyacını karşılar.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN ÇAY TARİFİ

Malzemeler: -1’er yemek kaşığı rezene ,ısırgan, ıhlamur

-1tatlı kaşığı kimyon 

-1tatlı kaşığı anason

Yapılışı: Tüm malzemeleri 15 dakika sıcak suda demleyin. Günde 3-4 kupa tüketebilirsiniz