Elginkan Topluluğu'nu kuran Elginkan ailesinin memleketi Manisa'dır. Elginkan soyadını taşıyan aile, anne Ümmehan Elginkan tarafından Saruhanlılara bağlıdır. Baba Ahmet Elginkan tarafından aile kökeni, bugün Bulgaristan hudutları içinde kalan Şumnu yakınlarındaki Rusçuk'tan gelmekte ve aile "Rusçuklu Necipzade" olarak bilinmektedir.

Bir sanayi kuruluşu olan Elginkan Topluluğu’nun temel direkleri olan ECA, SEREL, ELBA, ELMOR, ELSEL, EMAS, MATEL, VALFSEL … gibi kuruluşlar, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde, yıllar yılı bağlı oldukları sektörlere sürekli teknik eleman yetiştiren birer okul olmuşlardır. Bir Manisalı olarak, binlerce hemşehrime ekmek kapısı açan Elginkan Topluluğu’nun kurucuları olan Ümmehan Annemizi, Ahmet, Cahit ve Ekrem Elginkan’ı rahmet ve minnet ve saygıyla anıyorum. Mekanları Cennet olsun. 

3 bin çalışanı ve 19 şirketiyle Elginkan Topluluğu, Ekrem Elginkan’ın vefatından sonra,  Elginkan Vakfı çatısı altında, Gaye Akçen’in önderliğinde Elginkan Vakfı’nın kuruluş amaçları doğrultusunda, üretim  faaliyetlerinin yanı sıra,  mesleki ve teknik eğitim merkezleriyle, eğitim merkezlerinde verilen geliştirme uyum kursları ile seminerlerle, İTÜ Ekrem Elginkan Lisesi’yle, Ümraniye Elginkan Vakfı Anasınıfları Binası’yla, E.C.A. Elginkan Anadolu Lisesi’yle, E.C.A. Elginkan İlkokulu’yla, Ümmehan Elginkan Kız Öğrenci Yurdu’yla, Hüseyin Cahit Elginkan Spor Okulu’yla, Burs Programlarıyla, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Yeni Fikirler, Yeni İşler Girişimcilik Yarışması’yla, Boğaziçi Üniversitesi “İşte Bu” Öğrenci Proje Yarışması’yla, Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldızlı Patentler’iyle, İstanbul Teknik Üniversitesi Çekirdek Proje Yarışması’yla, Elginkan Vakfı Türk Müziği Günleri’yle, Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri’yle, Elginkan Vakfı Türk Dili ve Edebiyatı Kurultaylarıyla çalışmalarını sürdürmektedir. 

ELGİNKAN VAKFI’NIN KURULUŞ AMAÇLARI 

Elginkan Vakfı’nın ruhunu, Vakfın Müdürü İlhan Üttü şöyle dile getiriyor: “Elginkan Vakfı olarak kurucumuz H. Ekrem Elginkan’ın Vakıf Senedi’nde vakfın ilk amacı olarak ortaya koyduğu ‘Türkçemizi araştırmak’ ilkesi çerçevesinde 28 yıldır birçok çalışmaya destek oluyoruz. 

Elginkan Vakfı’nın kuruluş amaçları Vakıf Senedi’nde şöyle ifade edilmiştir: ‘Kültür değerlerimizi, tarihimizde bizi büyüten örf, adet ve manevi değerlerimizi ve Türkçe’mizi araştırmak, araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak. Bilim, teknoloji ve eğitim alanındaki faaliyetleri teşvik etmek. Ülke sanayiinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücü yetiştirilmesine ve bu suretle ülkenin istihdam imkanlarını artırıcı eğitim çalışmalarına katkıda bulunmak için okullar, eğitim kurumları açmak, işletmektir.’ 

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ

Elginkan Vakfı, Türk kültürü ile teknoloji ve sanayi uygulamalarına dönük araştırma, çalışma ve hizmetlerin değerlendirilmesi, teşvik edilmesi ve böylelikle Türk toplumuna kazandırılması amacıyla 2006 yılında ‘Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri Programı’nı tesis etmiştir. Bu program, Elginkan Vakfı Senedi’nin Vakıf Amaçları ile ilgili 2. maddesinin ‘Kültür değerlerimizi, tarihimizde bizi büyüten örf adet ve manevi değerlerimizi ve Türkçemizi araştırmak, araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak’ ve ‘Bilim, Teknoloji ve Eğitim alanındaki faaliyetleri teşvik etmek’ olarak tanımlanan birinci ve ikinci bendlerine dayanılarak hazırlanmıştır. 

Elginkan Vakfı, diğer birçok hizmetin yanında bu kurultaylarla, Türkçe’ye ve Türk Kültürüne katkı sağlamaya ve gelişmesine yardımcı olmaya devam edecektir. Kurultayda sunulan tüm çalışmaların yer aldığı bu kitabın Türk Dili’ne hizmet edenlere bir kaynak olmasını diliyoruz. 

Bu çalışmalarda yanımızda olan ve içten katkılarıyla bize güç veren tüm hocalarımıza ve Türkçe’ye gönül verenlere teşekkürü bir borç biliyorum. Asıl mesleği mühendislik olan, ama Türkçe’ye özel bir önem veren ve Vakfın birinci amacı olarak bu ülküye gönül koyan rahmetli kurucumuz H. Ekrem Elginkan’ın ve ailesinin önünde saygıyla eğiliyorum. Onların idealleri doğrultusunda kurdukları ve yapısı itibariyle herkese örnek olan bu vakfın hizmetlerinin kesintisiz sürmesi en önemli hedefimizdir. 

Bu hedef doğrultusunda, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da çalışmalarımız artarak ve gelişerek devam edecek ve Elginkan Vakfı, Türk Milletine M. Kemal Atatürk tarafından çizilen çağdaş yolda ilerlemeye devam edecektir.” 

Elginkan Vakfı, Türk kültürü ile teknoloji ve sanayi uygulamalarına dönük araştırma, çalışma ve hizmetlerin değerlendirilmesi, teşvik edilmesi ve böylelikle Türk toplumuna kazandırılması amacıyla 2006 yılında “Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri Programı” tesis etmiştir. Bu program, Elginkan Vakfı Senedi’nin Vakıf Amaçları ile ilgili 2.maddesinin “Kültür değerlerimizi, tarihimizde bizi büyüten örf adet ve manevi değerlerimizi ve Türkçe’mizi araştırmak, araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak” ve “Bilim, Teknoloji ve Eğitim alanındaki faaliyetleri teşvik etmek” olarak tanımlanan birinci ve ikinci bendlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Ödül programı aşağıda yer alan kategorilerde gerçekleştirilmektedir:

a)Türk Kültürü Araştırma Ödülü b)Teknoloji Ödülü

Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu, program ile ilgili uygulamaları ilgili yılda belirlemektedir.

Türk Kültürü Araştırma Ödülü

Kültür değerlerimiz, tarihimizde bizi büyüten örf, adet ve manevi değerlerimiz ve Türkçemiz konularında özgün araştırma ve çalışmalar veya daha önce yapılmış araştırma ve çalışmaların geliştirilmesi yoluyla Türk kültürüne ve dilimize gerçek anlamda katkıda bulunan araştırmacı veya araştırmacı grubuna verilmektedir.

2016 Yılı Türk Kültürü Araştırma Ödülü 75.000 TL.'dir.

Teknoloji Ödülü

Yeni ürün veya yeni teknik ya da teknolojiye dayalı üretim süreçleri geliştirerek teknolojiye gerçek anlamda katkıda bulunan araştırmacı veya araştırmacı grubuna, verilmektedir.

2016 Yılı Teknoloji Ödülü 75.000 TL.'dir.

UYGULAMA İLKELERİ

Ödül Komisyonu'nun Oluşturulması ve İşleyişi :

Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu tarafından her takvim yılı için, ödül komisyonları oluşturulmaktadır. Başvurular; Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti'nde temsil edilen üniversitelerimiz ile ülkemizin saygın, alanında yetkin kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı komisyonlar tarafından değerlendirilmektedir.

2016 YILI TÜRK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ

Türk Kültürü Araştırma Dalında:

Yaşamı boyunca ülkemize ve halkımıza; yazdığı kitaplar ve makaleler, katıldığı muhtelif  bilimsel toplantılar, yetiştirdiği yüzlerce öğrenci yoluyla yaptığı üstün hizmetlerinden dolayı;

Prof.Dr.Nurhan ATASOY

Gobustan’ın Gizemi (Kıpçaklar’a Giden Yol) adlı kitabından dolayı;

Prof.Dr.Cengiz ALYILMAZ

Teknoloji Ödülü Dalında:

Yakın-kızıl Ötesi Bölgede Işıyan, Biyouyumlu, Nanoteranostik Gümüş Kalgonit  Kuantum Noktacıklarının Geliştirilmesi projesi ile;

Doç.Dr.Havva YAĞCI ACAR

Fotodinamik Tedavinin Hipoksik Tümörlerde Uygulanabilmesi İçin Yeni Bir Metodoloji projesi ile;

Prof.Dr.Engin Umut AKKAYA

Geleneksel Gıdalarda Mikotoksin Analizleri projesi ile;

Doç.Dr.Selma ÖZTÜRK ve Ekibi

Ödüle layık görülen bilim adamlarmızı kutluyor, Elginkan ailesini rahmet saygıyla anıyoruz.