LONDRA 

Merkezi Londra'da bulunan Oxford Economics’in Küresel Makro Yatırımcı Hizmetleri Direktörü Gabriel Sterne, yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın 3 ila 18 aylık süre içerisinde Güney Kıbrıs’ta uygulanana benzer bir sermaye kontrolünü uygulamaya sokması olasılığının yüzde 70 olduğunu belirtti.

Sterne, "Sermaye kontrolünün gündeme gelmesi çıkış (Yunanistan'ın avrodan ayrılması) senaryolarını güçlendirecektir. Bu durumda iktidardaki SYRIZA halka ellerinden geleni yaptıklarını, fakat kreditörlerin kendilerine uygun bir teklifle gelmediklerini savunacaktır. Henüz asıl tartışmaların başlamadığını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan bankalarına yönelik yerel ve uluslararası sermaye kısıtlamalarının uygulanabileceğini belirten Sterne, şöyle devam etti:

“Son dört yıldır Yunan bankalarındaki mevduat sahiplerinin yüzde 40’ı mevduatlarını başka yerlere taşırken, yüzde 60’ı Yunan bankalarında tutmaya devam etti. Fakat ben sermaye kontrolünün uygulanmasının ciddi bir olasılık olduğunu düşünüyorum. Yunanistan’da en iyi senaryoya göre bankalar için sermaye kontrolü uygulanması en az iki yıl boyunca sürebilir. En kötü senaryoda ise sermaye kontrolü Yunanistan’ın avro birliğinden çıkışını hızlandıracaktır.”

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics’in Avrupa Başekonomisti Jonathan Loynes ise son günlerde Yunanistan’ın yaptığı görüşmelerden tatmin edici bir sonuç çıkmadığını hatırlatarak, gelecek 12 ay içerisinde Yunanistan’ın avro birliğinden çıkacağını tahmininde bulundu.

Fitch'ten sermaye kontrolü uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de 24 Nisan’da Yunanistan ekonomisine ilişkin yayınladığı bilgi notunda “sermaye kontrolü” olasılığına dikkati çekmişti.

Fitch, “Eğer mevduat çıkışı hızlanırsa sermaye kontrolleri uygulamaya sokulabilir. Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi, sermaye kontrolleri Avro Bölgesi’nden çıkışa neden olmaz ve geriye çevrilebilir. Fakat sermaye kontrolleri yabancı kreditörlerle olan ilişki için risk oluşturmaktadır. Sermaye kontrolleri tüketici ve yatırımcı güvenine potansiyel olarak zarar verecek negatif bir işaret oluşturabilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.