WASHINGTON 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Boston Şubesi Başkanı Eric Rosengren, ekonominin yılın başında gösterdiği zayıflığın sürebileceğini belirterek, "Para politikasını sıkılaştırmaya başlamak için gerekli şartlar sağlanmadı" dedi.

Rosengren, Connecticut eyaletinin Hartford şehrinde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisi ile Fed'in faiz artırımına yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Ülke ekonomisinin birinci çeyrekteki zayıf performansının kendisini endişelendirdiğini ifade eden Rosengren, "Büyümenin yolunu bu sene neyin kestiği belli değil" görüşünü paylaştı. ABD Ticaret Bakanlığı, geçen cuma  bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisini, yüzde 0,2 artıştan yüzde 0,7 düşüşe revize etmişti.

Rosengren, ekonomik verilerin kar yağışlarından önce de yavaşlama sinyali verdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yavaşlamanın, sert kış şartları gibi geçici faktörlerden mi yoksa ekonomi genelindeki değişimlerden mi kaynaklandığını söylemek için henüz çok erken. Veriler, daha önce de hayal kırıklığı yarattı ve veri tabanlı bir para politikasının sadece daha iyi zamanlara yönelik beklentilere değil, rakamların teyidine ihtiyacı vardır."

- "Fed'in yeni bir şok için yapabileceği bir şey yok"

"Güvercin" üyeler arasında gösterilen Boston Fed Başkanı Rosengren, kısa dönemli faizlerin uzun süredir sıfıra yakın seviyelerde tutulduğunu hatırlatarak, Fed'in yeni bir ekonomik şok karşısında yapabileceği fazla bir şey olmadığını, ancak ekonominin aniden ivmelenmesine faiz artışıyla kolay bir şekilde yanıt verilebileceğini belirtti. 

Rosengren, Fed'in bu nedenle faiz artışı konusunda temkinli davranmaya devam etmesi gerektiğini kaydederken, sözlerini "Para politikasını sıkılaştırmaya başlamak için gerekli şartlar sağlanmadı" tespitiyle tamamladı.