LİMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili-Peru-Ekvador’a resmi ziyaretleri vesilesiyle düzenlenen Özel Sektör Heyeti'nde yer alan iş adamları Peru'daki temaslarını tamamlayarak Ekvador'a geçti. Peru ve Ekvator temaslarını değerlendiren Türk iş adamları, yeni pazarlar üzerinde çalışmanın Türkiye için faydalı olacağını belirtti. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Peru'yla yapılan ticarette Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiğini belirterek, "Peru'da madencilik sektörü çok ileri düzeyde. Karşılıklı işbirliğini artırabilmek açısından madencilikle ilgili birtakım faaliyetleri derinleştirmek adına çalışmalar yapılabilir. Ayrıca müteahhitlerimizin burada iş alabilmesi için çalışmalar yapıp, karşılıklı dış ticareti geliştirebiliriz" dedi. 

Latin Amerika ülkelere tekrar ticari heyetler düzenleneceğini aktaran Büyükekşi, "Türk Hava Yollarının özellikle bu bölgelere yönelik uçuşlarıyla ilgili birtakım çalışmaları var. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya özellikle Şili'de değindi. İnşallah bu ülkeye uçuş başlayınca mesafeler yakınlaşmış olur. Komşu ve çevre pazarlarımızdaki sıkıntıları aşmak adına yeni pazarlar üzerine çalışma yapmak Türkiye adına fayda sağlayacak" diye konuştu.

200 milyar dolarlık müteahhitlik yatırımı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise ihracat yapmak isteyenler için Şili ve Peru'nun 'önü açık' ülkeler olduğunu belirtti.

Olpak, Şili'nin, müteahhitlik açısından 10 yıl içerisinde çok ciddi bir yatırım planladığını, bu yatırım miktarının ise 200 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı. Şili'de madencilik sektörünün de önemli bir pazar olduğuna dikkati çeken Olpak, bu ülke ile bakır ticareti yapan üyeleri olduğunu aktardı.