Ülkemizde de son yıllarda popülaritesi artan borsa, sermaye şirketlerinin ya da anonim şirketlerin hisselerini alıp-satma sistemidir. Peki, hisse senedi nedir? Hisse senetleri, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) izni ile pay dağıtımına başlayan sermaye ya da anonim şirketlerinin ortaklarına, paylarını ve ortaklığını göstermek için verdiği kıymetli evraklardır. Bu senetler, sahibine şirket üstünde birçok hak tanımaktadır.

Borsa Nasıl Oynanır?

Birikimlerini değerlendirmek isteyen kişiler, menkul kıymetler borsasında yer alan şirketlerin hisse senetlerini alıp satarak elindeki para miktarını artırabilirler. Borsa oynarken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Öncelikle borsa terimlerini öğrenmeli, teknik ve temel analiz konusunda bilgi edinilmesi, alım yapacak kişi için önem arz etmektedir. Uzun vadeli yatırım yapılacaksa, borsada yer alan en güvenilir firmaların yer aldığı listeden tercihlerini yapmalıdırlar. Böylece birçok spekülasyondan kurtulmuş olacaklardır. Borsaya yeni giriş yapmış ve adı duyulmamış şirketlerden mümkün oldukça sakınmalıdır. Bu firmaların hisse kağıtları her türlü spekülasyona açıktır. Piyasada ilk defa alım satım yapacaklar buna dikkat etmezse ilk deneyimleri hüsran ile sonuçlanabilecektir.

BİST (Borsa İstanbul)

Eski adı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yeni adı Borsa İstanbul (BİST) olan menkul kıymet borsası, 1995 yılında kurulmuştur. Bu piyasa da haftanın 5 günü işlem yapılmaktadır. Hafta içi her gün saat 09:15 itibariyle başlayan işlemler 17:40 itibariyle sona erer. Günlük işlem saatlerinin yanı sıra günde iki seans vardır. Bu borsa seans saatleri, sabah 9:15-12:30 ve öğlen 14:00-17:40 arasındadır. Bu saatler de kişiler hisse senedi alım satımı yapabilirler. Bu saatler dışında ve cumartesi pazar günleri hisse alım satımı olmamaktadır.