MALATYA - Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ının, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'inin Malatya'da gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Kayısının bu yıl mevsimsel özelliklerden bir nebze etkilendiğini ifade eden Özbey, nisan ayında birkaç kez don hadisesinin yaşandığını, bunun da kayısı üretimini etkilediğini belirterek, "Fakat Malatya kayısısında, benim gözlemlediğim kadarıyla, dondan daha fazla havaların kapalı gitmesi, çiçek döneminde çiçeğin yeterince tozlanmaması etkili oldu. Yani meyvelerin çiçeklerinin çürümesi neticesinde ürün kaybı oldu, sadece dondan etkilenmedi" diye konuştu.

Bu yıl üreticilerin geçen yıla oranla daha iyi bir yıl geçireceğine inandığını belirten Özbey, bunun da kayısı fiyatlarını etkileyeceğini ve Malatya esnafına yansıyacağını dile getirdi.

Özbey, geçen yıl mart ayında yaşanan zirai don nedeniyle Malatya'da neredeyse kayısının hiç kalmadığını anımsatarak, şunları söyledi:

"Malatya kayısısı geçen yıl yüzde 95 oranında dondan etkilendi ve biz ihracatımızı stoklardan karşılayarak yaptık. Bu sene etkilenmemiz yüzde 50-55 gibi. Elde edeceğimiz ürünümüzü de ihracatımızı devam ettirerek en azından dünyada ve ülkemizde, kayısıyı bekleyen, merakla yemek isteyen insanlara ulaştıracağız. Bunun karşılığında da inşallah ülkemiz, ilimiz döviz girdisi sağlayacak. Malatya için bu yıl tahmini yaş kayısı rekoltemiz 301 bin ton civarında. Geçen yılki rekoltemiz 35-36 bin ton dolaylarındaydı."

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da 7,5 milyona yakın kayısı ağacı bulunduğu belirten Özbey, bu ağaçlardan elde edilecek 301 bin tonluk kayısıdan 69 bin ton kuru kayısı rekoltesi beklendiğini söyledi.