ANKARA  

Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların küresel petrol fiyatlarına kısa vadede etkisi olmayacağı öngörülüyor.

Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin yürürlüğe koyduğu son yaptırımlara göre Rusya'ya petrol ve yan sektörlerde yüksek teknoloji ihracatı yasaklanmıştı. 

Londra merkezli bağımsız araştırma şirketi Capital Economics’in enerji piyasaları ekonomisti Liza Ermolenko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki petrol kaynaklarına erişebilmek için yüksek teknoloji ekipmanlara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Dünyada, AB ve ABD dışında bu ekipmanları sağlayabilecek fazla ülke yok" dedi. 

Rusya'nın halihazırda üretim yaptığı petrol yataklarının tükenmeye başladığını ifade eden Ermolenko, " Rusya şu anda petrolü Sovyet döneminden kalan ekipmanlarla çıkarıyor. Bu yüzden yaptırımlarınpetrol sektörüne etkisi birkaç yıl sonra hissedilecektir" şeklinde konuştu. 

Ermolenko, yaptırımların uzun süre devam etmesi halinde ise petrol şirketlerinin borcunu ödemek için Rus hükümetinin fonlardan para aktarmak zorunda kalacağını anlatarak, "Söz konusu fonlar da sınırsız değil. Ancak beklentimiz yaptırımların birkaç ay süreceği, sonra da kalkacağı yönünde" ifadelerini kullandı.

 "Yaptırımlardan etkilenen projelerin henüz herhangi bir üretimi yok"

Amerikan Houston Üniversitesine bağlı Küresel Enerji İdaresi Enstitüsü Yöneticisi Craig Pirrong da yaptırımların uzun vadede Rus petrol üretimini azaltacağını belirterek, "Ancak yaptırımların etkisi kısa vadede hissedilmeyecek, çünkü yaptırımlardan etkilenen projelerin henüz herhangi bir üretimi yok" dedi. 

Rus petrol üretiminin azalmasıyla küresel petrol arzında büyük bir değişiklik olmayacağını öngören Pirrong, "Azalan Rus petrolüyle artan fiyatlar yüzünden, normalde rekabetçi bir konumda olmayan petrol üreticileri, Rus petrolünün olmaması yüzünden artık daha rekabetçi bir hale gelebilir" diye konuştu.

 "Petrol ihracatını belirli bir seviyede tutabilmek için birçok yol var"

Chatham House’un Rusya ve Avrasya Programı Yetkilisi Ilya Zaslavskiy ise Rusya'nın petrol üretiminde gerilemesi halinde, petrol ihracatını belirli bir seviyede tutabilmesinin birçok yolu olduğunu öne sürdü. 

Rusya'nın iç pazarda tüketilen petrol miktarını başka kaynaklar kullanarak azaltabileceğini belirten Zaslavskiy, " Rusya sıcak para kazandığıpetrol ihracatından vazgeçmeyecektir" dedi.

Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerinden Rusya’nın geçen yıl bu kaynakların satışından elde ettiği gelir, ülkenin toplam milli gelirinin yüzde 68'ini oluşturdu.