ANKARA - Fitch'in Kasım 2012'de uzun vadeli kredi notunu ''BBB-'' ile tekrar yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasıyla piyasalarda son dönemde fonların girişini kolaylaştıran ikinci not artırım beklentisi oluşmuştu.

Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun artırılmasının önünde ciddi engeller bulunduğu yönündeki açıklamaları, Türkiye'ye ilgisi olan yatırımcılar Moody's'in açıklamalarına odaklandı. Ancak Moody's'den beklentilere paralel bir açıklama gelmedi. Kuruluş, Türkiye'nin ''Ba1'' kredi notu ile ''pozitif'' not görünümünü koruduğunu bildirdi.

''1994 krizinin sebeplerinden biri Moody's''

AA muhabirinin, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) ''Kredi Derecelendirme Kuruluşları: Alternatif Arayışlar'' adlı rapordan derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin kredi derecelendirme süreci dünya para piyasalarından borçlanmasıyla birlikte başladı. Türkiye ilk kredi notunu, S&P'den 4 Mayıs 1992 tarihinde ''BBB'' seviyesinde aldı. S&P'den bir gün sonra Moody's de Türkiye'nin kredi notunun ''Baa3'' olduğunu bildirdi. Fitch ise 10 Ağustos 1994 tarihinde Türkiye'nin kredi notunun ''B'' olduğunu duyurdu.

Türkiye'nin kredi notu, 1992 ve 1993 yılından sonra, Fitch'in 5 Kasım 2012 tarihinde verdiği ''BBB-'' notuna kadar sürekli yatırım yapılabilir seviyenin altında kaldı.

Türkiye'nin açıklanan özelleştirmelerini yapamaması ve enflasyonun yüksek düzeylerde seyretmesi sebebiyle Moody's, 1993 yılında ülke notunu yatırım yapılabilir seviyeden (Baa3) spekülatif seviyeye (Ba1) indirdi. Piyasalarda bu durum Türkiye'yi ani dalgalanmaya iterek, 1994 krizini etkileyen unsurlardan biri olarak değerlendirildi. Bu süreç içerisinde S&P ve Fitch de Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeden, spekülatif seviyeye indirdi.

Ülkenin kredi notu 2004 yılına kadar aynı seviyelerde kalırken, not 2004 yılında S&P tarafından ''BB-'', 2005 yılında Moody's tarafından ''Ba3'' ve Fitch tarafından ''BB-''ye yükseltildi.