BRÜKSEL


AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2015'in ikinci yarısında AB ülkelerinde konutlarda kullanılan her 100 kilovatsaat elektriğe ödenen ortalama fiyat 21,1 avro olarak hesaplanırken, Türkiye'de ise bu rakam 12,2 avro seviyesinde seyrediyor.

Böylece, Türkiye’de hanelerin kilovatsaat başına elektrik için ödedikleri fiyat 26 AB üyesi ülkeden daha düşük bir seviyede bulunuyor. AB üyesi ülkeler arasında sadece Bulgaristan'da ve Macaristan'da elektrik Türkiye'den ucuza satılıyor.

Bu dönemde AB üyesi ülkelerde en pahalıya elektrik tüketimi Danimarka'da gerçekleşiyor. Danimarka'da 100 kilovatsaat elektrik için hane halkları ortalama 30,4 avro ödeme yapıyor. Pahalı elektrikte Danimarka'yı Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya izliyor. Almanya'da bu elektrik için 29,5 avro, İrlanda'da 24,5 avro, İtalya'da 24,3 avro ödenmesi gerekiyor.

AB üyesi 28 ülke arasında en ucuz elektrik ise Bulgaristan'da satılıyor. Bulgaristan'da 100 kilovatsaat elektrik için ortalama 9,6 avro, Macaristan'da 11,5 avro ödenmesi gerekiyor.