Aydınlatmanın tek fuarı IstanbulLight başladı

Aydınlatma dünyasının yeniliklerine, lansmanlara ve aydınlatmada son teknolojilere ev sahipliği yapan IstanbulLight fuarında UBM İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr.Oğuz Can, IstanbulLight Marka Direktörü Engin Er sektörün mevcut durumu ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Avrupa ve Amerika’ya satış Türkiye’den yapılıyor

Aydınlatma sektörünün ekonomideki payını değerlendiren IstanbulLight Marka Direktörü Engin Er, ''Aydınlatma sektörünün geçen yıl ki verilere göre, yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesinde hacmi var. Özellikle Uzak Doğu kökenli olmak üzere çoğu üründe ithal ağırlıklı bir sektör. Türkiye, aldığı aydınlatma parçalarını işleyerek armatür dediğimiz ürünler oluşturuyor ve buradan çevre ülkelere hatta Avrupa, Amerika'ya satmaya başladı. Avrupa'da bu ürünler artık fazla üretilmiyor kâr marjının düşük olmasından ve üretim maliyetinden dolayı yüksek marjda üretilmiyor. Türkiye artık aydınlatmada bir üretim üssü haline geliyor. Avrupa, Çin'den ürünleri sipariş ettiğinde 2 ve 2,5 ayda ulaşırken, Türkiye'den sipariş ettiğinde çok daha hızlı ulaşıyor. Aydınlatma sektöründeki ürünler çok hızlı yenilendiği için ürün Çin'den Almanya'ya geldiğinde güncelliğini kaybetmiş olabiliyor. O yüzden Türkiye’ de üretilen ürünler Avrupa’da hemen pazara sunuluyor. Aydınlatma sektörü profesyonellerini IstanbulLight fuarına bekliyoruz. Yenilediğimiz ve zenginleştirdiğimiz fuarımız teknolojinin hızlı gelişmesinden dolayı 2017 yılı itibariyle artık her sene sektörü bir araya getirecek” açıklamasında bulundu.

850 milyon dolar yatırım ile LED dönüşümü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr.Oğuz Can, “Verimlilik artış projeleri noktasında Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü olarak şu ana kadar 6.3 milyon lira doğrudan teşvik desteğimiz oldu. Bunun karşılığında geçtiğimiz son 4 yıl içinde 35 milyon liralık bir yatırım gerçekleşti. Son dönemde LED aydınlatma ile ilgili çok sayıda proje geldi. Enerji verimliliği noktasında fırsatları olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye genelindeki kurulu gücü itibariyle şu an yaklaşık 7 milyon civarında armatürden, 330 bin kontrol noktasından bahsediyoruz. 2023’e kadar 7 milyon armatürün 2.1 milyonunu değiştirmemiz halinde 500 milyon dolar kadar yatırımı söz konusu olacak. Armatürlerin verimli aydınlatma ile dönüşmesi halinde sadece LED dönüşümü 850 milyon dolara mal olacak. Genel kontrol özellikleri ile bu dönüşüm toplamda 1.2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek.” dedi.