ANKARA -  Türkiye, bisiklet kullanımında istenilen düzeyde olmasa da 70 ülkede, Türkiye'de üretilen bisikletler kullanılıyor.

Sağlık Bakanlığınca başlatılan "Daha Sağlıklı Bir Türkiye İçin 1 Milyon Bisiklet" kampanyası kapsamında 2018'e kadar 1 milyon bisiklet dağıtılacak olması sektördeki sanayicileri heyecanlandırdı.

Bisiklet sanayisi son yıllarda özellikle ihracatta yakaladığı performansla dikkati çekiyor. Türkiye, dış ticaret dengesi açısından bakıldığında bisiklet ihracatçısı konumunda bulunuyor. 

Türkiye, son 5 yılda 70 ülkeye iki tekerlekli bisiklet ihraç eden Türkiye, bu ticarete karşılık 185 milyon 789 bin 902 dolar kazanç sağladı.

Bisiklet ihracatından sağlanan gelir 2010-2014 döneminde yaklaşık iki katına çıktı. Bisiklet sanayicileri 2010'da 28 milyon 325 bin 176, 2011'de 26 milyon 754 bin 240, 2012'de 29 milyon 552 bin 350, 2013'te 46 milyon 625 bin 534, 2014'te 54 milyon 532 bin 602 dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Söz konusu dönemde bisiklet ihraç edilen ülkeler arasında Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya, İngiltere, Yunanistan, Portekiz, İspanya, Belçika, İzlanda, İsveç, Malta, Faroe Adaları, Rusya, Fas, Cezayir, Mısır, Senegal, Nijerya, Kamerun, Kenya, ABD, Suriye, Irak, İran, İsrail, Suudi Arabistan, Kuveyt, Singapur ve Avustralya yer aldı.

Bisiklet Sanayicileri Derneği (BİSED) Yönetim Kurulu Başkanı Önder Şenkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bisiklet kullanımı yoğunluğunun o toplumun gelişmişlik düzeyini gösteren önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Tüketici örgütünden de destek

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise devletin sağlıklı yaşam kapsamında bir milyon bisiklet dağıtması projesini olumlu bulduklarını söyledi.

Bisikletli yaşamın, tüketiciler için diğer motorlu araçlara göre daha sağlıklı ve güvenli olduğuna dikkati çeken Çakar, ayrıca bisikletli yaşamın diğer motorlu araçlara göre daha ekonomik olduğunu ifade etti. 

Türkiye’de bisiklet kullanımını destekleme konusunda altyapı eksikliği bulunduğunu vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:

"Altyapı olmadığı için bisiklet kullananlardan bazıları otomobillerin ya da diğer motorlu araçların çarpması sonucunda yaralanmakta ve ölmektedir. Bu nedenle, bisiklet kullanımının amacına uygun ve güvenli olabilmesi açısından karayollarında bisikletlerin gidiş ve dönüşleri için bisiklet yolu yapılması zorunluluğu var. Aksi takdirde, bisiklet dağıtımının bir anlamı ve önemi olmaz. Bu bakımdan, tüm Türkiye’de bisiklet yollarının ivedilikle yapılmasını bekliyor ve diliyoruz"