ANKARA - Orta Asya Kafkasya Enstitüsü Uzmanı Gareth Jenkins, Türk Akımı Projesi’nin, orta ve uzun vadede, ekonomik çıkmazdaki Yunanistan’a fayda sağlayacağını ancak şu an için 'kurtarıcı' olamayacağını söyledi.

Uzmanlar, 19 Haziran'da Türk Akımı Projesi’ne Rusya ile imza atan Yunanistan'ın, projeden ekonomik fayda sağlama ihtimalini AA muhabirine değerlendirdi.

Jenkins, acil paraya ihtiyacı olduğu için projenin Yunanistan'ı kısa vadede ekonomik krizden kurtarmayacağını ifade etti.

Rusya’nın da ekonomik sıkıntıları olduğunu, dolayısıyla Yunanistan’a ek destek veremeyeceğini belirten Jenkins, "Türk Akımı, Yunanistan için faydalı ancak kurtarıcı değil. Ayrıca AB, Yunanistan ve Rusya arasında çözülmesi gereken siyasi problemler de söz konusu" diye konuştu.

Türkiye’nin, Türk Akımı’nın yanı sıra TANAP gibi birçok dev enerji projesiyle ilgilendiğini hatırlatan Jenkins, "Türk Akımı'nın tam anlamıyla başarılı olması Rusya ve Yunanistan’ın AB ile ilişkilerinin iyi olmasına da bağlı. Bunun yanı sıra projenin finansmanı için uluslararası yardım da gerekebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik krizin gölgesinde

İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi Öğretim Üyesi Richard Connoly de Türk Akımı Projesi'nin Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizin gölgesinde kaldığını kaydetti.

Moskova'nın Atina'ya maddi destek vereceğini ancak bunu IMF’ye olan borcun ödenmesi için değil, Türk Akımı Projesi'nin doğalgaz boru hatları için olacağını belirten Connoly, şöyle devam etti:

"Yunanlılar avro bölgesinden ayrılsa da Rusya’nın kendileri için yol arkadaşı olacağını söyleyemeyiz. Zaten Yunanistan için önemli olan şu anda AB üyesi olarak yoluna devam etmek. Bu, Rusya ile olan iş birliği ve yol arkadaşlığından daha önemli görünüyor."