ANKARA


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, ''Geçen yıl 268 haber bülteni yayımladıklarını belirterek, ''Bunları hangi gün ve hangi saatte yayımlayacağımızı söylüyoruz. Bunlar içinde bir tanesinde hata yapmışız. Hata dediğim erken açıklama'' dedi.

Aydemir, TÜİK'te düzenlediği basın toplantısında 3 Aralık 2012 tarihinde açıklanan enflasyon verileri ve 15 Ocak'ta açıklanan Hane Halkı İşgücü istatistiklerinde yapılan hataları değerlendirdi.

Birol Aydemir, 15 Ocak'ta SMS ile erken açıklanan Hane Halkı İşgücü İstatistikleri'ne ilişkin de değerlendirmede bulunarak, bilgileri, arayüze o gün saat 09.24'te girdiklerini söyledi.
Aydemir, bu hatayı da ''Arayüzde haber bülteninin yayınlanma saati 10.00. Fakat İş Gücü istatistiklerinde 10.00 yazacağına 00.00 yazmış. Yani biz gece 00.00'da da yükleseydik, 00.01'de gözükecekti. Biz yüklediğimiz andan itibaren SMS gitmeye başlamış otomatik olarak. Burada iki hata var. Birisi şirketin hatası, çünkü onun sorumluluğunda. İkinci hata bizim. Bütün bunlara rağmen biz kontrol etmeliydik. Şirketin kaçta gireceğini biz görüyoruz'' diye açıkladı.

Bu hata sonrasında yapılan basın açıklamasında, istatistik eş zamanlı olarak paylaşılmadığı için kamuoyundan özür dilediklerini ifade eden Aydemir, bunun tekrarlanmaması için gerekli önlemleri aldıklarını, SMS ile ilgili şirket ile hukuki süreçlerinin devam ettiğini söyledi.
Aydemir, şirketin yayınlanmadan önce verileri görme ihtimalinin olmadığını belirterek, bu konuda yapılan yorumların doğru olmadığını bildirdi.

''Biz bir ilkemizi ihlal ettik''

Verileri kimseye önceden verme gibi bir uygulamaları olmadığını belirten Aydemir, ''Biz bir ilkemizi ihlal ettik. Veriler eş zamanlı olarak paylaşılmadı. Bizim herkese belli bir zamanda eşit erişim hakkı sağlamamız gerekiyor. Biz bunu ihlal ettik. SMS uygulamaları şu an için durduruldu. Geçici bir durum. Şirket ile sözleşmemiz zaten Şubat ayında bitecekti. Şu anki durumda da devam etmeyi düşünmüyoruz. Sürece bir bakacağız. Şirketler de kasıtlı bir şey yapmadı. Burada kasıt yok, hata var'' diye konuştu.

Ne bir talimat geldi ne de tavsiye

Aydemir, ''Ben 15-16 aydan beri başkanım. Bana herhangi bir istatistik konusunda erken vermek, 'şu şekilde açıkla, bu şekilde kullan' şeklinde hiç bir yerden ne bir talimat geldi ne de bırakın talimatı tavsiye bile gelmedi'' dedi.

Bizim nüfusumuzu bizden öğrenin

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nın Türkiye nüfusuna yönelik açıkladığı verinin yanlış olduğunu, Türkiye'nin nüfusunun TÜİK'ten öğrenilmesi gerektiğini belirteN Birol Aydemir, ''Yurtdışındaki vatandaşlarımızla TC kimlik numarası almış yaklaşık 80 milyon vatandaş var. Ama biz bu ülkede yaşayanları açıklıyoruz. CIA onu da almış olabilir'' dedi.