Son yıllarda uluslararası piyasalarda ‘TL Zone’ tartışılıyor. Türk Lirası’nın yaygın bir şekilde kullanıldığı ve Türkiye’nin yoğun ticari ilişkiler yaşadığı ülkelerin sayısı 15-20 civarında.

‘TL ZONE’ TARTIŞMASI
Türkiye’nin ekonomik anlamda giderek güçlenmesi ve bölgesindeki pek çok ülke ile yoğun ekonomik ilişkiler içinde bulunması, ‘TL Zone’ (TL Bölgesi) tartışmalarını artırdı.
Pek çok ülke ‘TL Bölgesi’ fikrine sıcak bakıyor. Türkiye’nin yoğun dış ticaret yaptığı 15-20 civarında ülke, ortak TL. kullanımına sıcak bakıyor.

3.1 TRİLYON DOLAR
Avrupa Birliği’nin yıllık GSYİH’si 15.878.231 milyon dolar. Ancak İngiltere, İsviçre gibi Euro Bölgesi’ne dahil olmayan ülkeler çıkarıldığında AB’nin yıllık GSYİH’si 10.4 trilyon dolar civarında. ‘TL Zone’ ülkelerinin yıllık GSYİH’si ise yaklaşık 3.1 trilyon dolar civarında.

İNGİLTERE DESTEKLİYOR
Türkiye’nin ‘TL Zone’ fikrini, İngiltere destekliyor. Halen Euro Bölgesi dışında bulunan İngiltere, bu bölgeye katılmadığı için oldukça memnun. İngiltere, zaman zaman Türkiye’nin Euro Bölgesi’ne katılmaması, kendi para birimi bölgesi oluşturması gerektiği yönünde uyarılarını yapıyor. TL’nin yoğun bir şekilde kullanilabileceği ülkelerinin başında Türki Cumhuriyetler ve komşularımız geliyor. Yoğun ticari ilişkiler yaşadığımız ülkelerle ‘TL Zone’daki ülke sayısının 15-20’ye kadar çıkabileceği belirtiliyor.