KOCAELİ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, "TAI, uçak ve helikopter parçaları üretiminde dünya markası oldu. Airbus ve Boeing fabrikalarının her zaman aradığı markalardan birisi haline geldik" dedi.

Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TAİ'yi 2 farklı ürün grubuyla tanımladıklarını belirterek, bunlardan ilkinin entegre sistemler olduğunu söyledi.

Komponentler bölümünde uçak ve helikopterlere kanat, kuyruk ve gövde gibi parçalar yaparak ihraç ettiklerini anlatan Ertem, bu 2 bölümle bu yıl 700 milyon doları ihracat olmak üzere 1 milyar dolarlık satış hedeflendiğini kaydetti.

Ertem, kurum olarak önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Önce bir kısım uçak parçalarını yaparak başlıyoruz, o bir kısım daha sonra yaptığımız parçaların kalitesi ve zamanında teslimi nedeniyle büyük kısımlara geçiyor. Birçok kısımda Airbus ve Boeing gibi üreticilerin o parça için tek kaynağı durumuna geliyoruz. Onlar kaç tane uçak satıyorsa biz de o kadar o parçadan satıyoruz. O parçalar, Airbus 320 uçağının bir gövde dilimi veya Airbus 350 uçağının kanatçık dediğimiz oynayan tüm parçaları veya Boeing 787 uçağının kuyruğunda oynayan parçalar gibi" ifadesini kullandı.

Yaptıkları bazı parçaların 8-10 metre boyunda olduğunu anlatan Ertem, kurumun da 2023 hedeflerinin bulunduğunu anlattı.

 

Ertem, bu hedefler arasında dünyada önemli bir ihracat oyuncusu olmanın yer aldığına vurgu yaparak,  ulusal hedefler açısından da milli savaş uçağı projelerinin olduğunu dile getirdi.

Savunma Sanayii İcra Komitesinin karar vermesi halinde 2023'te ilk prototipini uçurmak istedikleri özgün helikopter projelerinin bulunduğunu belirten Ertem, "Tasarım çalışmaları geçen sene başladı, 2023 yılından önce ilk uçuşunu yapması planlanıyor" şeklinde konuştu.

TAİ'nin uçak ve helikopter parçaları üretiminde dünya markası olduğuna dikkati çeken Ertem, şunları kaydetti:

"Airbus ve Boeing fabrikalarının her zaman aradığı markalardan birisi haline geldik. Burada biz o parçaları yaparken yurdumuzda yerli sanayiye de ciddi bir iş aktarımı yapıyoruz. Uçak fabrikaları tesislerinde uçak yapıyor görünürler aslında yardımcı sanayilerini çalıştırarak daha büyük başarı elde ediyorlar. Şu anda yurt içindeki yaklaşık 100 yerli kuruluş bize parçalar, komponentler veya milli uçaklarımız için parça üretir hale geldi. İnşallah bunu yurt sathına yayılacak şekilde genişleteceğiz."

Ertem, savunma sanayi ürünlerinde uçak, helikopter, ANKA ve Hürkuş gibi ürünlerle de iddialı olduklarını vurgulayarak, "Orada birinci aşama TSK'nın bu ürünleri kullanıyor olması. Yurt dışına ihraç etmeye başladığınızda TSK'nın önemli bir referansı var. Dışarıya 'TSK kullanıyor' kartvizitiyle gidiyorsunuz. Önümüzdeki dönemde ANKA ve Hürkuş'ların teslimi olacak. Bunları yaptıktan kısa süre sonra ihracat haberleri de verebileceğiz" diye konuştu.

Dünyada yardımcı sanayilerde genişleme olduğunu belirten Ertem,  tedarik sürecinden faydalanarak üretimi Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını söyledi.