ANKARA - Türkiye'de üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 9,6, meyvelerde yüzde 6,1, sebzelerde de yüzde 3,2 artış göstereceği öngörüldü.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2015 yılına ilişkin Bitkisel Üretim 1. Tahmini verilerine göre, bitkisel üretimde geçen yıla göre artış bekleniyor.

Buna göre, üretim miktarının, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 9,6, meyvelerde yüzde 6,1, sebzelerde de yüzde 3,2 artış göstereceği öngörülüyor. Üretim miktarlarının bu yıl yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 65,3 milyon ton, sebzelerde 29,5 milyon ton ve meyvelerde 18,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2015'te geçen yıla göre yüzde 17,5 artarak yaklaşık 38,4 milyon ton, buğday üretiminin yüzde 18,4 artarak yaklaşık 22,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 27 artarak 8 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 10,8 artarak 920 bin ton, dane mısır üretiminin de yüzde 5,9 artarak 6,3 milyon ton olması öngörülüyor.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun yüzde 2,2 artarak 460 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 0,9 artarak 328 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 16 artarak 4,8 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde 3,1 artış göstererek 1,7 milyon ton, tütün üretiminin yüzde 7,1 artarak 75 bin ton olması beklenirken, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 4,9 azalarak 16 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Sebze üretiminde artış

Sebze ürünleri üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 3,2 artışla yaklaşık 29,5 milyon ton olacağı öngörülüyor.  Sebze ürünleri alt gruplarındaüretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 5, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 0,6, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 3,2 artış olacağı öngörülüyor.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 5,5, kuru soğanda yüzde 8,1 artış beklenirken, bamyada yüzde 3,6, patlıcanda yüzde 3,4, baklada yüzde 9,1 düşüş olacağı tahmin ediliyor.

Meyve üretiminin yüzde 6,1 artacağı öngörülüyor

Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2015'te geçen yıla göre yüzde 6,1 artarak 18,2 milyon ton olacağı öngörülüyor. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, geçen yıla göre elmada yüzde 2,2, şeftalide yüzde 0,9, kirazda yüzde 16,9, kayısıda yüzde 108,1 artış, ahududunda yüzde 5,7, keçiboynuzunda yüzde 9,2 düşüş bekleniyor.

Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 2,3, sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 42, Antep fıstığının yüzde 100 artacağı tahmin ediliyor.