ANKARA/MOSKOVA – Rusya, uluslararası petrol ticaretinde baz alınan Brent petrol fiyatlandırma endeksine rakip, yeni bir endeks oluşturmaya hazırlanırken, uzmanlar, Rusya'nın aşması gereken önemli zorluklara dikkati çekiyor.

Önümüzdeki yılın sonuna doğru hayata geçirilmesi beklenen yeni fiyatlandırma endeksinin, petrol fiyatlarının düşmesiyle zora giren Rus ekonomisine destek olması amaçlanıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Energy Aspects uzmanı Richard Mallinson, Brent petrol fiyatlandırma endeksiyle rekabet edebilecek yeni bir endeksin yaratılmasının son derece güç olduğunu savundu.

Uluslararası petrol tüccarlarının ruble gibi bir para birimine sıcak bakmayacağını öne süren Mallinson, bu nedenle yeterli sayıda tüketiciye de ulaşılamayacağını belirtti.

"Rus petrol şirketleri de desteklemeli"

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marsel Salikhov da yeni bir petrol fiyatlandırma endeksi kurmak için Rusya’nın hala çözmesi gereken regülasyon ve mevzuat sorunları bulunduğunu vurguladı.

Rus petrol şirketlerinin de projeye desteğinin son derece önemli olduğunun altını çizen Salikhov, "Ancak Rus petrol üreticileri de geleneksel yollarla gerçekleştirdikleri ticaretin böyle radikal bir değişikliğe maruz kalmasından hoşnut olmayabilirler" diye konuştu.