ANTALYA - Antalya'da faaliyet gösteren bir tohumculuk firmasının sahibi ziraat mühendisi Büşra yapıcı, Rus firmaların isteği üzerine raf ömrü uzun, tat aroması istenilen düzeyde mor domates üretti. 

Dolmalık domates, 7 metre boyunda, normal bir fideden daha fazla verim alınabilen domates türlerini geliştiren ziraat mühendisi Büşra Yapıcı, yaklaşık 4 yıl önce Rus firmaların talebi üzerine uzun ömürlü, aroması iyi mor domates üzerinde çalışmaya başladı. 

Yumuşak olması ve tadı nedeniyle pek tercih edilmeyen mor domates üzerinde ıslah çalışması yapan Yapıcı, geliştirdiği ilk tohumları geçen yıl toprakla buluşturdu. Üretimde verimli sonuçlar alan Yapıcı, talepte bulunan Rus firmaları temsilcilerini Türkiye'ye davet ederek, üretilen mor domatesleri tattırdı. Firma temsilcilerinin domatesi beğenmesi üzerine Yapıcı, bu yıl üretimini artırdı. 

"Rengi morardıkça tatlanıyor"

Yapıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, albenisi çok yüksek, rafa konduğu zaman dikkat çekici bir domates ürettiğini söyledi. Rusya'da özellikle dış görünüşe önem veren bir pazarın olduğunu anlatan Yapıcı, kendilerinden de mor görünümlü ama raf ömrü uzun domates türü istendiğini belirtti.

Bunun üzerinde çalışırken tadının da iyi olmasına özen gösterdiklerini dile getiren Yapıcı, "Domateste hafif morarma başladığı zaman hasat ediyoruz, 45-50 gün sonra da yiyebiliyorsunuz. Bu süre zarfında hiç bozulmuyor, her geçen gün daha da morarıyor, çok güzel bir renk alıyor. Eflatun, koyu mor oluyor. Renk aldıkça da tatlanıyor" dedi. 

İhracat gelecek yıl kasımda başlayacak

Yapıcı, Rus firma temsilcilerin geçen hafta gelerek ne kadarlık alanda tohum üretilebileceği konusunda çalışma yaptıklarını kaydetti. Islah edilen tohumların Türk çiftçiler tarafından gelecek yıl ilkbahar döneminde toprakla buluşturulacağını, hasat edildikten sonra da Rusya'ya ihraç edileceğine dikkati çeken Yapıcı, kendisinin sadece tohumu ıslah etmekle görevli olduğunu, bunu da başardığını kaydetti. 

İlk ihracatın gelecek yıl kasım ayında başlayacağına işaret eden Yapıcı, ilk etapta haftada bir tır olarak 2016 yılının haziran ayına kadar Rusya'ya mor domates ihraç edileceğini dile getirdi. 

Üretilecek domateslerin Türk damak tadına uygun olduğunu, bu açıdan iç piyasada da talep edileceğine inandığını ifade eden Yapıcı, "İlk üretimi yaptıktan sonra çevremdeki ev hanımlarına domatesi tattırdım. 10 kadından 9'u tadını çok beğendi. Sadece biri rengini beğenmediği için tadına bakmadı" diye konuştu. 

Fiyatını ihracatçı firma belirleyecek

Büşra Yapıcı, mor domatesin fiyatının normal domatese göre farklı olabileceğini, fiyatını ise ihracatçı firmanın belirleyeceğini anlattı. Kendisinin sadece tohum fiyatını belirlediğini söyleyen Yapıcı, "Yüzde 100 yerli tohumlarla ıslahını yaptığım için çok yüksek bir fiyat düşünmüyorum. Türk çiftçisine yararlı olmak, çıkarını düşünmek zorundayız. Normal bir domatesin fiyatı ile aynı olacak" diye konuştu.