İZMİR 

İzmir'de Kemeraltı Çarşısı içinde bazı iş yerleri, kilogram fiyatı 180 liraya ulaşan ıhlamuru raftan indirme kararı aldı.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda baharat ve bitki çayı satışı yapan Mehmet Yaluç, AA muhabirine yaptığı açıklamada çiçek ıhlamurun kilogramının 180 liraya ulaştığını, geçen yıldan kalma ürünleri satmaya çalıştıklarını, yeni ürünleri ise rafa çıkarmadıklarını ifade etti.

Ihlamurun fiyatını gören vatandaşların tepki gösterdiğini, bu ürünü almaktan vazgeçtiğini anlatan Yaluç diğer bitki çaylarını önerdiklerini dile getirdi.

Yaluç, "Bu yıl tezgahımıza yeni ürün koyamadık. Fiyatların bu seviyeye ulaşması nedeniyle müşterilerin tepkisiyle karşı karşıya kalıyoruz. Geçen seneki fiyatlar bile çok yüksekken bu fiyatlara insanların alabilmesi çok zor. Ihlamur yerine papatya, civanperçemi, kantaron, dağ çayları, adaçayı ve kuşburnu gibi çayları öneriyoruz" diye konuştu.

İzmir Gıda Çarşısı'nda 24 yıldır gıda toptancılığı yapan Şükrü Gökçeoğlu ise ıhlamur fiyatının stokçulardan kaynaklandığını öne sürerek fiyatın yükselmesine tüketicinin de bu ürünü almayarak tepki gösterdiğini söyledi.

Gökçeoğlu, "Biz ıhlamur satmıyoruz. Toptan ıhlamuru geçen sene 60-65 liradan satarken, bu yıl 120 liraya çıktı. Bu ürün rafa girince daha da yükseliyor. Bu fiyatı verip kim ıhlamur alır ? Tüketim olmadığı için fiyatlar zaten düşecek ama ithalat gibi bir düzenleme olursa fiyatın hemen denge kazanması sağlanabilir" diye konuştu 

Kahvehanelerde de zam var

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı da ıhlamurdaki rekor fiyat artışının esnafı etkilediğini, kahvehanelere gelen müşterilerin başka ürünlere yöneldiğini belirtti.

Kırdı, çayın kilogram fiyatı 30 lirayken, ıhlamurun kilogram fiyatının 180 liraya kadar yükselmesinin şaşkınlığa neden olduğuna dikkat çekerek, "Geçen sene bir bardak ıhlamuru 1 liraya satıyorduk, bu sene 2 lira oldu. Kahvehanelerde müşterileri melisa, kuşburnu ve adaçayı gibi içeceklere yönlendiriyoruz" dedi.