Küresel piyasalar, dün İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması ve Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin tırmanmasının ardından sert bir şekilde düştü.
ABD'de hisse senedi piyasaları dün güne yükselişle başladıktan sonra Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artacağına ilişkin endişeler ve İsrail'in Gazze'ye kara harekatına başladığı haberleri ile sert bir şekilde düşüşe geçti. Dow Jones endeksi dün tarihinin en yüksek seviyesi olan 17.152 puanı gördükten sonra günü yüzde 0,94 düşüşle 16.977 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,18, Nasdaq endeksi yüzde 1,41 değer kaybetti.
Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 1,3520 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ederken, hisse senedi piyasaları günü yüzde 1'i aşan kayıplarla tamamladı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,07, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,21 düşüş kaydetti.
Yurt içi piyasalarda ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa beklentilerine paralel olarak 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından kar satışları ile dalgalanan piyasalar günü yatay bir seyirle tamamlamıştı.
Piyasalar kapandıktan sonra İsrail'in Gazze'ye kara harekatına başlamasıyla dolar/TL'nin uluslararası piyasada 2,1250 seviyelerinden 2,14'ün üzerine kadar yükseldiğine dikkati çeken analistler, jeopolitik gerginliğin artması nedeniyle hisse senedi ve tahvil piyasasında satış baskısının artabileceğini belirtiyor. Analistler, BIST 100 endeksinin 80.000 seviyesinin destek olarak izleneceğini ifade ederek, Gazze ve Ukrayna ile ilgili gelecek haberlerin yön üzerinde ana belirleyici olacağını kaydediyor.