Küresel piyasalarda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim kotasını değiştirmemesinin ardından pozitif seyir izlenirken, yurt içi piyasalar bugün açıklanacak ekim ayı dış ticaret verilerine odaklandı.
Dün ABD'de piyasaların tatil olması nedeniyle işlem yapılmazken, küresel piyasalarda OPEC'in günlük 30 milyon varil üretime devam etme kararı almasıyla petrol fiyatları en düşük 71,12 doları görürken bu durum özellikle enerji ithalatına bağımlı ülkelerde pozitif görünümü destekledi.
Avrupa'da, dün Almanya'da ekonomik büyümeye yönelik güvenin artmasıyla işsizliğin azalarak rekor yüzde 6,6 ile rekor seviyeye gerilemesinin ardından avro/dolar paritesi en yüksek 1,2523'i gördü. Daha sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin teşvik tedbirlerinin etkilerini görmek için zamana ihtiyaç duyulduğunu, ancak düşük enflasyon sürecinin devam etmesi durumunda ek olağan dışı araçlar kullanma konusunda görüş birliğinin bulunduğunu belirtmesinin ardından, avro/dolar paritesi 1,24'ün üzerinde dengelendi.
Almanya'da DAX endeksi dün art arda 11'inci işlem gününde de yükseliş kaydederken, günü yüzde 0,6 yükselişle 9.974,84 puandan kapattı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksinde ise yüzde 0,1 düşüş yaşandı. Analistler, bugün Avro Bölgesi'nde ekim ayı işsizlik oranının takip edileceğini belirterek, haftanın son işlem gününde pozitif görünümün korunabileceğini tahmin ediyor.
Asya tarafında da bugün sabah Japonya'da açıklanan veriler liderliğinde önceki iki günkü karışık seyir yerini yükselişe bıraktı. Japonya'da ekim ayı sanayi üretimi düşüş beklentilerinin aksine yükseliş kaydetti, perakende satışlarda da yüzde 1,4'lük artış görüldü. Verilerin olumlu yönde gelmesi ve doların yen karşısında yükselişe geçmesiyle Nikkei endeksi haftayı yüzde 1,2'lik değer kazancıyla tamamladı. Çin'de Şanghay bileşik endeksinde de şu dakikalarda yüzde 1'lik artış yaşanırken, Hindistan'da Sensex endeksi ise gün içi rekorunu 28.766,04 puana taşıdı.
ABD'de dün piyasaların tatil olması nedeniyle dolar endeksi 87,530-88,030 dar aralığında seyretti. Dolar endeksi bugün ise güne hızlı yükselişle başlamasının ardından 88,1 seviyesinin hemen üzerinde dengelenmeye çalışıyor. Analistler, dünkü tatilin ardından ABD'de piyasalarında bugün de yarım gün işlem yapılacağını belirterek, düşük işlem hacmi görülebileceğini kaydediyor.
Yurt içi piyasalarda ise OPEC'in üretim kotasını değiştirmeme kararının ardından gerilemesi ivme kazanan petrol fiyatları, Borsa İstanbul (100) endeksindeki yükselişi destekledi. Endeks günü 84.688,52 puanla son 1,5 yılın en yüksek seviyesinden tamamlarken, böylece Gezi Olayları'ndan sonra en yüksek kapanışını gerçekleştirmiş oldu. Dün sabah saatlerinde 2,21 seviyelerinde hareket eden dolar/TL ise son bir ayın en düşük seviyesi 2,20 seviyesinden günü tamamlarken, tahvil - bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7,69, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 7,93 seviyesinden sonlandı.
Analistler, OPEC kararıyla düşüşü ivme kazanan petrol fiyatlarının, enflasyon ve cari açık üzerinde pozitif etki yaratacağını belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda gelecek dönemde finansal istikrarı sağlamak için yeni adımlar atılabileceği sinyalini verdiğini, tüm bunların da BIST 100 endeksindeki yükselişi beraberinde getirdiğini kaydediyor. Ayrıca, güçlü TL ve tahvil - bono piyasası faiz oranlarındaki düşüşün de endeksteki yükselişi desteklediğini ifade eden analistler, yukarı yönlü hareketin devamında 85.000 direnç seviyesinin test edilebileceğini, kar satışlarının görülmesi halinde ise 84.500 - 84.000 seviyelerinin destek olarak izleneceğini aktarıyor. Analistler haftanın son işlem gününde güçlü görünümün korunabileceğine işaret ederek, ekim ayı dış ticaret verilerinin takip edileceğini dile getiriyor.

- AA Finans Dış Ticaret Beklenti Anketi

AA Finans "Dış Ticaret Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, ekim ayında dış ticaret açığının 6,6 milyar dolar olacağınıı tahmin ediyor. 11 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin ekim ayında dış ticaret açığı beklentileri en yüksek 7,1 milyar dolar, en düşük 6 milyar aralığında yer aldı. Ankete katılan ekonomistlerin yıl sonu dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması 82,8 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı eylül ayında 6 milyar 925 dolar olarak gerçekleşmişti.
Piyasaların takip edeceği veriler şöyle:
09.00 Almanya, ekim perakende satışlar
09.45 Fransa, ekim tüketici harcamaları
09.45 Fransa, ekim TÜFE
10.00 Türkiye, ekim dış ticaret istatistikleri
11.00 İtalya, ekim işsizlik oranı
12.00 Avro Bölgesi, ekim işsizlik oranı
12.00 Avro Bölgesi, kasım TÜFE
12.00 İtalya, kasım TÜFE, AB Uyumlu TÜFE