Küresel piyasalar, dün resmi tatil nedeniyle kapalı olan ABD piyasalarının etkisiyle genel olarak düşük işlem hacmiyle yatay bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak imalat verilerine odaklandı.
ABD'de dün piyasaların kapalı olması küresel piyasalarda da düşük işlem hacmle yatay seyir izlenmesine neden oldu. Avrupa hisse senedi piyasalarında dar bant içinde dalgalı bir hareket gözlenirken, avro/dolar paritesi de Avro Bölgesi'nde açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endekslerinin (PMI) genel olarak beklentilerin altında kalmasıyla son bir yılın en düşük seviyesi olan 1,3115'e geriledi.
Bugün Japonya'da açıklanan ücret artışları verisinin nominal olarak hızlı bir artış kaydetse de reel olarak daralmaya devam etmesinin ardından yen dolar karşısında son 8 ayın en düşük seviyesine gerilerken, Nikkei 225 endeksi ise şu dakikalarda yüzde 0,35 artışla işlem görüyor. Dolar/yen paritesi yaklaşık yüzde 0,5 yükselişle 16 Ocak'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 104,88'e ulaşırken, analistler paritede 105 ve 105,50 dolar seviyelerinin önemli direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
Yurt içinde dün küresel piyasalara paralel olarak düşük işlem hacimle yatay bir seyir öne çıkarken, analistler yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde bugün endeksin son 4 işlem gününde olduğu gibi 80.200 - 81.300 aralığındaki dalgalı seyrini sürdürebileceğini tahmin ediyor.
Bugün ABD'de açıklanacak imalat sanayi PMI ve ISM ile inşaat harcamaları verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, açılışta ABD endeks vadeli işlem kontratlarında görülen sınırlı da olsa yükseliş eğiliminin devam edip etmeyeceğinin de izleneceğini kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
12.00 Avro Bölgesi temmuz ayı ÜFE
16.45 ABD, ağustos ayı imalat sanayi PMI
17.00 ABD, ağustos ayı ISM imalat endeksi