ANKARA

Petrol arzındaki artışa rağmen talepteki düşüş, Asya piyasalarındaki büyümenin yavaşlaması ve Amerikan dolarındaki yükseliş nedeniyle geçen haftalarda 4 yılın en düşük seviyesi olan 82 dolara düşen ham petrol fiyatları salı gününden itibaren artışa geçti. 

Pazartesi varil başına 84,58 dolara kadar inen brent ham petrolün fiyatı, çarşamba günü 87,90 dolar seviyesine kadar çıktı ve bugün 87 dolar seviyesinde seyretti. Uzmanlar, artışın sebebini Çin ve Asya'daki rafinerilerin stok alımları yaparak talebi artırmaları olarak değerlendirdi. 

Londra merkezli uluslararası enerji danışmanlık grubu FGE'nin petrol uzmanı Cüneyt Kazokoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerikan dolarındaki düşüşe petrol fiyatlarının yanıt verdiğini, durumun günlük tepkilerden kaynaklandığını belirtti. 

Kazokoğlu, şunları kaydetti:

"Çin, düşük petrol fiyatlarından yararlanmak isteyerek petrol ithalatını artırdı. Rafinerilerin petrol işlemesi rekor seviyede. Ek olarak ülkenin ham petrol stoklarını artırma yoluna gitmesi ile petrol alımları eylülde rekor seviyelere ulaştı. Fakat bu, aslında geçici bir durum. Esasen, küresel talep ve arza bakacak olursanız, petrol fiyatlarında aşağı yönlü risk, fiyatların yükselme ihtimalinden daha büyük. Yani kısa dönemde, ham petrolün fiyatının 80 dolardan aşağıya düşmesi, 90 doların üstüne çıkmasından daha yüksek bir ihtimal."

Londra merkezli Energy Aspects adlı enerji piyasaları danışmanlık kurumu petrol analisti Virendra Chauhan, petrol fiyatlarındaki ani artışın Asya'daki talebin yükselmesinden kaynaklandığını dile getirdi.

Düşük fiyatlar nedeniyle rafinerilerin petrol alımlarını artırdığını vurgulayan Chauhan, nihai kullanıcıların talebi artırmaması durumunda aynı döngüye geri dönüleceği ve fiyatların tekrar düşeceği uyarısında bulundu. 

Brent tipi ham petrol fiyatı piyasalarda varil başına 86,88 dolardan işlem görüyor.