İZMİR (AA)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Prof. Dr. Masum Burak, pazarlarda satışa sunulan meyve ve sebzenin ihraç edilen ürünler kadar güvenilir olduğunu söyledi. 

Burak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda güvenliğinin tüm dünya için büyük önem arz ettiğini belirtti. 

İnsanların doğal hakkı olan sağlıklı yaşam için yeterli ve güvenilir gıdaya ulaşılması gerektiğini vurgulayan Burak, "Gıda gerçekten bütün dünyada ihtiyaç. Bu nedenle üretimin artırılması lazım. Sadece üretimin değil, kalitenin de yükseltilmesi gerekir. Türkiye bu konuda ciddi çalışmalara imza attı" diye konuştu.

Gıda güvenliğinin esası olan tarımsal üretim hasılasının 61 milyar dolara çıktığını anlatan Burak, Türkiye'nin tarımsal gayri safi hasılada Avrupa'da ilk, dünyada 7. sıraya yükseldiğini söyleyerek, Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu işaret etti.

Gıda güvenilirliğinde Rusya örneği

Geçmişte Türkiye'de süne zararlısıyla ilgili havadan ilaçlama yapıldığını anımsatan Burak, "Havadan ilaçlama birçok şeye zarar veriyordu. Bakanlık havadan ilaçlamayı ve 100'e yakın aktif maddenin kullanımını yasakladı. Gıda kontrolleri sıklaştırıldı. Hasattan önce mesela seralarda pestisit kalıntısı olup olmadığına ilişkin analizler yapılıyor" diye konuştu.

Gıdanın artık daha güvenilir hale geldiğini, bir dönem gümrük kapılarından dönen gıda türlerinin artık rahatlıkla yurtdışına gönderildiğini vurgulayan Burak, Avrupa Birliğinin dahi altında maksimum kalıntı düzeyi talep eden Rusya'nın en çok yaş sebze, meyve ihracatını Türkiye'den yaptığını anlattı. 

"Pazardaki ürün kalitesiz değil"

Sadece ihraç edilen ürünün değil, pazar yerinde satışa sunularak yurtiçinde tüketilen sebze ve meyvenin de güvenilir olduğunu kaydeden Burak, "Vatandaşta bizim daha kalitesiz ürünü tükettiğimiz yönünde bir algı var. Yediğimiz gıdalar ihraç etsek de etmesek de aynı prosedürden geçiyor. Pazardaki ürünler de son derece güvenilir, oradan alıp yiyebilirsiniz" şeklinde konuştu.

"Örnek ülkeyiz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ev sahipliğinde Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ve Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi öncülüğünde düzenlenen Tarımsal Kalkınma ve İyileştirilmiş Gıda Güvenliği Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon Toplantısı'nda yabancı bilim adamlarıyla bir araya geldiklerini aktaran Burak, Türkiye'nin tarımsal kalkınma, güvenli ve güvenilir gıda konusunda çok sayıda ülkeye örnek olduğunu sözlerine ekledi.