İSTANBUL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özeleştirmelerle ilgili, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından düzenlenen ''Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü 2013 Beklentileri'' toplantısında, Türkiye'nin 2012'de yumuşak inişi başarıyla yönettiğini söyledi.  

Şimşek, bu yıl bütçeyi son derece sağlam temeller üzerine oturttuklarını belirterek, şöyle konuştu:
''Şuan itibariyle ihalesi tamamlanmış onay devir aşamasında olan 13,5 milyar dolar civarında gerçekleştirmiş olduğumuz özelleştirmemiz var. Önümüzde çok yüklü bir gündem var. Bir çok üretim tesislerinin ihalesi yapılacak. Türk Telekom onaylandı. Milli piyango da var. Bu yıl özelleştirme uygulamaları anlamında belki 20 milyar doların üzerinde bir uygulama olabilir.''

Sektör çok abarttı

İnşaat sektöründeki KDV düzenlemesine ilişkin, ''Biz doğru yaptığımız kanısındayız. Bundan geri dönüş olmayacak. Gereksiz yere beklentiler olmasın'' dedi.

''Sektör bu konuyu çok abarttı. 2013'ün başına kadar alınan ruhsatların hiçbiri etkilenmeyecek'' diyen Şimşek, şunları söyledi:

''KDV zaten ikinci elden alınmıyor. Vatandaş neredeyse onu bize sormaya başladı. 'Evimi satacağım KDV arttı mı?' diye soruyorlar. Yok öyle bir şey. Bu konu söylemlerle öyle bir yazıldı, çizildi ki vatandaş evini satarken, 'KDV böyle olacak'... öyle bir şey yok. 2013'ün başına kadar alınan hiçbir ruhsat etkilenmeyecek. Kentsel dönüşüm kapsamındaki binalar bu konudan tamamen istisna. Önümüzdeki dönemde işin önemli bir boyutu kentsel dönüşümle ilişkilidir."

Devlet dış dünyadan 31 milyar lira alacaklı

Şimşek, makroekonomik istikrarın çok önemli olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
''Küresel krizde her yerde olduğu gibi bütçe açıkları arttı. Ama küresel kriz sonrası en hızlı toparlanan, evini düzene koyan Türkiye'dir. Kamu borçlarının azalması sizin için önemli. Çünkü bu faiz yükünü azaltıyor ve altyapıya kaynak imkanını artırıyor. Devletin artık dış dünyaya borcu yok. Devlet dış dünyadan 31 milyar lira alacaklıdır. Bu ilk defa oluyor. Bizim 2002'de dış dünyaya 88 milyar lira borcumuz vardı, şimdi 31 milyar lira alacağımız var. Genel olarak istihdam, firmalar, yatırımlar üzerindeki vergi yükünü azalttık.''

2B'de sona gelindi

2B arazilerine de değinen Şimşek, ''2B'de artık neredeyse sonuna gelindi. ''Maliye Bakanlığı olarak 'yeter ki vatandaş burayı alsın' dedik. Vatandaş oranın tapusunu alınca oraya ekonomik açıdan dinamizm gelecek'' dedi.