ANKARA - Ergün, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile Bakanlıkta düzenlenen sohbet toplantısında bir araya geldi.

Türkiye'deki denetleme ve standartlara ilişkin açıklamalarda bulunan Ergün, şeker konusunda hiç denetlenmeyen alanlar olduğunu kaydetti. Ergün, "Bir şeker türü var, tatlandırıcı. 1 kilogramı ile 7 ton şekerle tatlandırdığınız kadar tatlandırmayı yapabiliyor ve hiçbir denetime tabi değil, denetleyen bir kuruluş yok. Böyle birşey gündemimize girmemiş'' dedi. Ergün, bu konuda Şeker Kurumunu yetkilendireceklerini söyledi.

Ergün, piyasada en çok hangi şekerin zararlı olduğu tartışmaları yapıldığında ilk olarak denetim dışı olan şekerlerin ortaya çıktığını da dile getirdi.

Türkiye ilaç üretim merkezi olacak

İlaç sektöründe strateji belgesi çalışmalarının tamamlandığı bilgisini veren Ergün, yakında Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunulacağını bildirdi.

Türkiye'deki ilaç sektörünün toplam büyüklüğünün 11-12 milyar dolar olduğunu ifade eden Ergün, ''İlaç sektörü cari açığın en yüksek olduğu alanlardan biri ve bu pazar Ar-Ge'ye, inovasyona ve yüksek katma değere en uygun alanlardan biri. Strateji belgemizle Türkiye'yi ilaç araştırmalarında, yeni molekül geliştirilmesi ve yeni ilaçların yapılmasında önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz'' diye konuştu.

Çamurdan petrol üretilecek

Ergün, atıkların geri dönüşümüne ilişkin olarak da Strateji Belgesi, Yol Haritası ve Eylem Planı hazırladıklarını bildirdi.

Bu çalışmalarla Türkiye'nin her türlü atıktan istifade edebilecek hale geleceğini ifade eden Ergün, şöyle dedi:

''Kanalizasyondan enerji üretiyorsunuz. Çamur kalıyor geriye. Çimento fabrikasına para verip yaktırıyorsunuz bu çamuru. Şimdi yeni sistemler var, arıtma tesisi çamurlarından fuel oil ve ham petrol üretebiliyorsunuz. Türkiye'deki birçok arıtma tesisi, çamuru ham petrole dönüşüp rafinaj işleminden sonra fuel oil, benzin, mazot olarak kullanılabilecek, çamur diye bir şey kalmamış olacak ortada.''

Nihat Ergün, yerli otomobil üretimindeki tartışmalara ilişkin de ''Biz sektöre, (Siz yapın biz önünüzü açalım) dedik ama senin oynamaya niyetin var mı yok mu? Hiç (yerim dar, yenim dar) deme. Oynamaya niyetin yoksa başkası oynar'' dedi. 

Ergün, çözüm sürecine ilişkin olarak da sürecin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yatırımlara olumlu yansıyacağını belirtti. Ergün, "Yatırımcılar arasında çok ciddi bir heyecan meydana geldi ve OSB'lerin neredeyse hiç birinde yer kalmadı" diye konuştu.