İSTANBUL

Otel yatırımlarında yılın ilk beş ayında gerileme trendi sürerken, aylık bazda mayısta verilen yatırım teşvik belgelerinde yükselme yaşandı.

Türkiye Otelciler Birliği'nden (TÜROB) yapılan açıklamada, Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2016 Mayıs ayına ait verilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan yatırım teşvik belgeleri değerlendirildi.

Buna göre, otel yatırımlarında yılın ilk 5 ayında gerileme sürdü. İstanbul yatırımlarda ilk sırada yer alırken, Antalya uzun bir aradan sonra mayıs ayında teşvik alan iller arasında yer almadı.

Mayısta ülke genelinde toplamda 10 ayrı şehirde 20 yeni otel projesi teşvik belgesi, 1 otel ise renovasyon belgesi aldı. Toplamda 280,9 milyon lira harcanarak tamamlanacak yatırımlar sonrasında sektörde 794 yeni ek istihdam sağlanacak. 10 ayrı şehirde yapılacak yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 3 bin 158 adet artacak. Geçen yılın mayıs ayında toplam 14 ilde 25 otel, 2 bin 580 yatak ve 161,7 milyon lira yatırım teşviğe bağlanmıştı.

Geçen ayda yatak sayısı açısından; bin 113 yatak ile ilk sırada yer alan İstanbul'u 968 yatak ile Mersin ve 346 yatak ile Trabzon takip etti. Antalya, çok uzun bir aradan sonra teşvik alan iller arasında yer almadı. Otel sayısı açısından ise 6 otel ile ilk sırada yer alan İstanbul'u 3 otel ile Trabzon takip etti. Amasya ve Diyarbakır ise 1'er otel ile bu yıl listeye ilk kez girdi. 

 "İstanbul'daki yatırımları şaşkınlıkla izliyoruz"

Verileri değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, otel yatırımlarının uzun bir süredir İstanbul ve Antalya dışındaki illere de yaygınlaştığını ve bunun ülkedeki turizm yatırımlarının ve turist taleplerinin çeşitlendirilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, ancak geçen ay teşvik listesinde İstanbul'un 6 yeni otel ile listenin başında aldığını, bunu şaşkınlıkla izlediklerini kaydetti.